Afbeelding
Foto: Jan Dirk Huijser
fotoalbum

129 treden dichter bij de lentezon

Door: Amber Kuijs algemeen

BERGEN op ZOOM – Op 24 maart 2018 was het zover, de uitkijktoren Pompejus werd officieel overgedragen aan de gelijknamige stichting. Het unieke karakter van het project, de verschijningsvorm als kenmerkend element binnen Fort De Roovere alsmede de vooraankondiging dat het een spektakel zou worden, leidde tot een buitengewoon groot aantal bezoekers. Het lentezonnetje werkte goed mee en zo werden rond de aanvang van de feestelijkheden al ruim 500 belangstellenden geteld.

Alvorens werd aangevangen met het officiële gedeelte werden de vele belangstellenden, gezeten op de trappen van de Pompejustoren, onthaald op een grootse opening met cavalerie en muziek. De feestelijke opening werd afgesloten met een ter plekke door het publiek ingestudeerd 'handklap' nummer, hetgeen de sfeer nog meer verhoogde en naadloos tot het officiële gedeelte kon worden overgegaan. Alle sprekers, zowel vanuit de Stichting Pompejus als vanuit de overheid, waren eensluidend.

Dit unieke project op deze bijzondere locatie kon alleen gerealiseerd worden door talloze vrijwilligers, goed samenwerkende overheden en tal van sympathiserende en ondersteunende organisaties. Veel blije gezichten en tevreden mensen, maar bijzonder was toch wel de opmerking "Blij om na de verkiezingsstress gewoon weer eens wethouder van Cultuur te zijn, zeker op een dag als deze", aldus Arjen van der Weegen. De overdracht aan de Stichting Pompejus werd symbolisch verricht door de toren van stroom te voorzien, waarmee gelijktijdig een aantal confettikanonnen werd afgevuurd. Voor zover dat al niet het geval was, het feest kon beginnen.

Pompejus Live
Onder de noemer 'Pompejus Live' was het middenterrein ingericht als veelzijdige feestlocatie waar vrijwilligers uit theater, sport, kunst, muziek en historie doorlopend gevarieerde optredens verzorgden. Rondom het bezoekerscentrum 'De Schaft' was het Pompejusplein ingericht als terras, waarvan mede door het fraaie lenteweer gretig gebruik van werd gemaakt. Na het gratis kopje koffie of thee bezochten de bezoekers de voorstellingen of beklommen zij eerst de voor het publiek opengestelde Pompejustoren. Een dame van Zeeuwse origine verloochende haar afkomst niet en had en passant de treden geteld. "Ja hoor het zijn er 129", lachte ze, "geen tree te veel". Vervolgens roemt ze het prachtige uitzicht vanaf de toren "Heel mooi dat je kunt zien hoe Fort De Roovere opgebouwd is", vervolgt ze, "maar  evenzo fraai is het uitzicht over De Brabantse Wal en de aanliggende gemeenten". Het bezoek wordt voortgezet met een wandeling over het Pompejusplein om van de voorstellingen te genieten. Een geslaagde middag is haar mening.

Fort De Roovere en Pompejus in perspectief
Met de realisatie van de Pompejustoren bereikt Fort De Roovere een nieuwe fase, een stapje verder in de ontwikkeling naar een volwaardige attractie met internationale allure. Veel sprekers hadden in hun toespraak de veelzijdigheid van Fort De Roovere geroemd en aandacht gegeven aan de potentie van deze locatie. Wat te denken van spektakelstukken, toneelvoorstellingen in de open lucht of grootschalige muziekconcerten. Dit alles kan, met de Pompejustoren als tribune of podium al naar gelang het van toepassing is. Als dat geen perspectief is. Maar ook een perspectief moet verzorgd en onderhouden worden en daar zijn middelen voor nodig. Naast de bijdragen van overheidswege en sponsoring heeft de Stichting Pompejustoren de actie 'koop een plank' opgestart. Een ieder kan zelf een stukje van de toren worden door een van de planken die de toren rijk is, te kopen. Dat kan al vanaf € 50,-- en in ruil daarvoor wordt die plank gegraveerd met een door u zelf uit te kiezen tekst. Voor die onverlaten die gemeend hebben op voorhand een tekst in een aantal planken moeten kerven, u moet wel betalen en er zijn grenzen aan wat toelaatbaar is! Jammer, maar de opening was er niet minder geslaagd om. FOTO EN BIJDRAGE JAN DIRK HUIJSER

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief