Afbeelding
Foto: Merijn Sitsen

Doorbraak in getrouwtrek rondom plaatsing Bospoort

Door: Hanneke Marcelis

BERGEN OP ZOOM - Er komt een nieuwe locatie voor de Bospoort. Dat hebben gemeente, kunstenaars en omwonenden gezamenlijk besloten. De juridische strijd rondom de jaarlijkse plaatsing van de Bospoort loopt al 2 jaar. De kunstenaars willen de poort tijdens Krabbenfoor tot en met Open Monumenten in de Bosstraat plaatsen, maar omwonenden verzetten zich ertegen.

De afgelopen twee jaar werd de Bospoort niet geplaatst. De gemeente verleende er geen vergunning voor. Maar in 2018 werd wel een omgevings-vergunning voor onbepaalde tijd verleend voor de plaatsing van de poort. Daartegen maakten omwonenden bezwaar. De Adviescommissie adviseerde de gemeente om die bezwaren ongegrond te verklaren, en daarmee leek de zaak af. Tot vandaag. Nu maakt de gemeente bekend tóch op zoek te gaan naar een andere locatie voor de poort. Dit na uitgebreid overleg met de kunstenaar en bezwaarmakers.

“Het idee achter de Bospoort is bedoeld om uiting te geven aan het feestelijke karakter van de stad”, aldus wethouder Stinenbosch. “Dat doel wordt niet gehaald als slepende juridische procedures moeten worden gevoerd om plaatsing mogelijk te maken.” De afgelopen periode hebben gesprekken plaatsvonden tussen gemeente, ontwerper dhr. Peter Pel van kunstenaarscollectief Krot&Co en de bezwaarmakers. Conclusie van alle partijen: plaatsing van de Bospoort in de Korte Bosstraat zou ieder jaar opnieuw leiden tot discussie en frustratie bij de betrokken partijen. “Instandhouding van de omgevingsvergunning is dus weliswaar rechtmatig, maar gaat voorbij aan het idee achter de Bospoort”, zegt Stinenbosch.

Herroeping maakt duidelijk dat de gemeente Bergen op Zoom ook gevoelig is voor andere dan juridische argumenten. Wethouder Stinenbosch: “We zijn dus bereid om op een besluit terug te komen als blijkt dat het niet beantwoordt aan het daarmee beoogde doel.” Het college doet nu onderzoek naar de haalbaarheid van verplaatsing van de Bospoort naar een alternatieve locatie. Hiermee wordt recht gedaan aan de bezwaren en aan de wens om de Bospoort te behouden voor de stad.

Peter Pel namens kunstenaarscollectief Krot&Co: “We hebben de Bospoort ooit op maat gemaakt voor de entree van de Korte Bosstraat en hij heeft daar een aantal jaren ook heel mooi gestaan. Belangrijk voor ons is ook dat de omwonenden zich er goed bij voelen. Het is tenslotte een poort voor een feest. Wij helpen de gemeente graag bij het vinden van een alternatieve plek waar de poort optimaal tot zijn recht kan komen.” Bezwaarmakers: “We zijn blij dat de Bospoort niet meer op deze plaats terugkomt.”

Het gelopen traject

In 2010 is voor de duur van 5 jaar een omgevingsvergunning verleend voor het plaatsen van de Bospoort in de Korte Bosstraat. In 2016 en 2017 is de Bospoort niet geplaatst. In 2018 wordt een omgevings-vergunning voor onbepaalde tijd verleend voor plaatsing van de Bospoort. In dit tijdsbestek hebben ondertussen verschillende juridische procedures gelopen, zo ook tegen het laatste besluit (verlening omgevingsvergunning 2018) waartegen bezwaar is ingediend. Onlangs kwam het advies van de adviescommissie voor de bezwaarschriften met het voorstel de bezwaren ongegrond te verklaren en het besluit in stand te laten. De gemeente besluit anders en gaat op zoek naar een andere locatie.

De Bospoort

De Bospoort was sinds jaar en dag een aansprekend beeld in de Korte Bosstraat, ter hoogte van het pand Koepelstraat 4. Sinds 1997 wordt het kunstwerk daar geplaatst vanaf het begin van de Krabbenfoor tot en met Kunsten in de Monumenten. De Bospoort bestond eerst uit hout en karton. Kunstenaarscollectief Krot&Co heeft de Bospoort daarna in samenwerking met Ondernemersvereniging Sterck, Provincie en gemeente in de huidige vorm gecreëerd. Sinds 2010 bestaat het “tijdelijk” kunstwerk uit een robuuste metalen boog met ornamenten (‘het loof’), gemonteerd op vier stalen dragers (‘de bomen’) en verwijst het naar één van de oude stadspoorten van de vesting Bergen op Zoom. De Bospoort wordt geplaatst op een speciaal daarvoor aangebrachte fundering.  



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief