Afbeelding

Bergse huisartsen zitten overvol: nieuwe inwoners de dupe

Door: Hanneke Marcelis

BERGEN OP ZOOM - De huisartsen in Bergen op Zoom hebben het druk. Zo druk zelfs, dat nieuwe Bergenaren niet meer aan een huisarts komen. En dat is onacceptabel, vindt de GBWP. De partij wil dat er zo snel mogelijk een oplossing wordt gevonden.

Het is niet verplicht om ingeschreven te staan bij een huisarts. Maar wanneer mensen naar de stad verhuizen, vinden ze het vaak fijn om dit toch alvast te doen. Huisartsen hoeven die nieuwe patiënten echter niet te accepteren. Wanneer hun agenda al te vol zit, mogen nieuwe aanvragen geweigerd worden. En dat is wat momenteel regelmatig gebeurd. Hierdoor kunnen nieuwe Bergenaren geen huisarts meer vinden.

De GBWP vindt de situatie onacceptabel. "Burgers die altijd een eigen huisarts gehad hebben, voelen zich nu verstoken van zorg, omdat ze geen nieuwe huisarts hebben die ook de beschikking heeft over hun dossier. Ze kunnen ook een geen vertrouwensrelatie opbouwen", aldus raadsleden Schut en De Kock. "Huisartsen spelen een belangrijke rol in de hele zorgwereld (het samenspel tussen de medische zorg, Jeugdzorg, WMO en indiceringen). Zij hebben een grote signalerende en doorverwijzende rol. Geen huisarts is daarin een gemis."

De raadsleden willen graag van het college weten of zij op de hoogte is van het bestaande probleem, en welke rol de lokale politiek kan spelen in het vinden van een oplossing.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief