Afbeelding

Acties in voorbereiding bij Sabic in Bergen op Zoom

Door: Peter Houtepen Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De werknemers bij Sabic Innovative Plastics (Sabic) in Bergen op Zoom hebben het cao-eindbod van hun werkgever van tafel geveegd. Ze vinden dat een loonsverhoging van 3 procent niet past bij de wereldwijde winst van 78.000 dollar per werknemer per jaar en bij de recordjaren 2017 en 2018. De eerste acties zijn in voorbereiding.

Volgens Paul Smink, bestuurder FNV Procesindustrie, moeten de lonen meer omhoog. "De loonsverhoging moet meer in verhouding staan tot de gemaakte winsten, en aanvullend is compensatie nodig voor de lagere loonsverhogingen uit voorgaande cao's. Een eerdere petitie van leden heeft geleid tot dit eindbod, maar het is nog te mager." Ondertussen denken de leden na over de eerste acties.

De werknemers eisen een loonsverhoging van 5 procent en maatregelen om de hoge werkdruk terug te dringen, bijvoorbeeld door een generatiepact waarbij ouderen eerder kunnen stoppen met werken en jongeren in vaste dienst komen. Daarnaast is meer rechtszekerheid voor uitzendkrachten een eis: na negen maanden moeten ze automatisch vast in dienst komen. Maar ook met die eis is Sabic (nog) niet akkoord gegaan.

Sabic Innovative Plastics is producent van kunststofkorrels, -platen en -films. De cao geldt voor circa 900 werknemers



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief