Burgemeester Petter en zijn vrouw Elma
Burgemeester Petter en zijn vrouw Elma Foto: Hanneke Marcelis

Nog zes jaar burgemeester Petter: 'Het was een volmondig ja van beide kanten'

Door: Hanneke Marcelis

BERGEN OP ZOOM - Een roeping. Dat is wat het burgemeesterschap van Bergen op Zoom voor Frank Petter eigenlijk is. De keuze om nog een keer voor een ambtstermijn van zes jaar te gaan was dan ook zo gemaakt. En tot Petters grote blijdschap stemde de voltallige gemeenteraad daar unaniem mee in.

In september zit de eerste ambtstermijn voor burgemeester Frank Petter erop. Dan heeft hij zes jaar de ambtsketen van Bergen op Zoom gedragen. Een goed moment om een stapje terug te nemen, zou je zeggen. Omdat hij voor een gemiddelde burgemeester best oud is met zijn 62 jaar. Maar ook omdat hij in 2016 nog te maken kreeg met een zwaar ziekbed, waar hij gelukkig volledig van herstelde. Toch is niets minder waar. Afgelopen woensdag stemde de gemeenteraad er unaniem voor om Frank Petter bij de minister aan te bevelen voor de herbenoeming als burgemeester van Bergen op Zoom. Die benoeming moet nu alleen nog goedgekeurd te worden door de Commissaris van de Koning en de minister. En dan is het zeker dat Frank Petter ook de komende zes jaar het ambtsketen zal dragen.

Op zijn vrije dag komt Frank Petter daarom samen met zijn vrouw Elma naar de Franse Tuin van het Markiezenhof. In de stralende zon vertellen zij aan ons vol enthousiasme over hun keuze voor een nieuwe ambtstermijn en hun dromen voor Bergen op Zoom.

Waarom kiest u voor nog eens zes jaar burgemeesterschap?

"Nou, daar kies ik sowieso niet in mijn eentje voor. Dat doe ik samen met mijn vrouw Elma. Wij hebben er veel gesprekken over gehad want dit is een beslissing die je samen moet nemen." En dat beaamt Elma. Toch waren het geen erg lange gesprekken, stelt ze. "Natuurlijk zijn we een jaar geleden al gaan praten over deze keuze. Maar die was wel snel duidelijk. Frank is een man met zoveel ambitie. Hij kan de stad en de samenleving nu echt nog niet loslaten. Als mensen mij vragen wat een burgervader nou precies is, dan zeg ik altijd: die zit hier. Het zit bij Frank zo diep, hij is echt enorm zorgzaam voor de stad. En ik voel me zelf ook gigantisch thuis in Bergen op Zoom. Ik kom uit Goes, maar ik ben echt opgenomen in de Bergse gemeenschap."

U bent wel ernstig ziek geweest, burgemeester. Hoe heeft dat uw keuze beïnvloed?

"Die tijd zorgde er wel voor dat ik na ging denken over wat ik nou echt belangrijk vind. Voor mij is dat deze Bergse samenleving. Daar ben ik mee vergroeid." Elma vult hem aan: "Hij krijgt zoveel energie van het burgemeesterschap. Dat is toch juist enorm positief. Waarom zou je dan stoppen?"

Wat wil u in de komende zes jaar gaan bereiken?

"Ik wil vooral de ontwikkelingen die we de afgelopen zes jaar in gang hebben gezet, verder doorzetten. Voor mij voelt het alsof we de afgelopen zes jaar hebben gezaaid, en dat we de komende zes jaar gaan oogsten. En dat is iets heel moois. Want als je ergens veel tijd en moeite in steekt, is het heel mooi als je dan ook de tijd krijgt om daar de vruchten van te plukken."

Welke ontwikkelingen bedoelt u dan?

"Op economisch vlak bijvoorbeeld de agrofoodsector. De afgelopen zes jaar hebben chemie en agro elkaar echt gevonden in onze gemeente. Dat is zo'n mooie ontwikkeling in duurzaamheid en ook in economische groei voor onze gemeente. Die moeten we echt doorzetten. Maar ik denk bijvoorbeeld ook aan het wijkgericht werken. We hebben natuurlijk verschillende incidenten gehad in de wijken, vooral tijdens de jaarwisseling. In eerste instantie werk je dan aan het aanpakken van de symptomen. Maar je wil werken aan het aanpakken van de oorzaak. Wat kunnen we doen om wijken veiliger en schoner te maken? Hoe pak je de oorzaak aan? En dat zie je in heel de ondermijning van de samenleving door de criminaliteit. Het lijkt me heel mooi om na deze tweede termijn terug te kunnen kijken naar twaalf jaar geleden en te zien dat we echt dingen hebben kunnen verbeteren. Want dat is wat ik altijd nastreef: hoe maken we het beter voor onze inwoners."

Dan legt u de lat voor uzelf wel hoog. Is dat niet zwaar voor u?

"Burgemeester ben je 24/7. Ik ben er altijd mee bezig. Maar dat vind ik ook fijn, ik zeg ook altijd tegen politie en brandweer dat ze me beter te vaak dan te weinig kunnen bellen. Ik wil altijd weten wat er speelt. Het is heel fijn dat ik Elma heb, zij is mijn steun en toeverlaat. En ze is heel nuchter. Dat is soms wel goed voor mij."

Hoe was het voor u om met zoveel overtuiging aanbevolen te worden door de raad?
"Dat raakte me echt. Ik vind het heel erg goed dat de gemeenteraad zo'n grote rol speelt bij het kiezen van het burgemeester. Want zij vertegenwoordigen echt de inwoners. Dat ik zoveel enthousiaste en lieve reacties kreeg van de raadsleden doet me dan echt goed. Dat geeft me extra energie om er vol voor te gaan."

En ga je het nog vieren?

"Dat hebben we al wel gedaan hoor", vertelt Elma lachend. Burgemeester Petter beaamt dat. "Ja, zeker. Natuurlijk heb we dat samen al wel een beetje gevierd. En aan het einde van het jaar sluiten de raad en het college het werkseizoen altijd samen af. Dan gaan we hier natuurlijk ook wel bij stil staan. Want dat ik dit nog zes jaar mag gaan doen, is zeker niet vanzelfsprekend. Ik ben enorm blij met het vertrouwen dat ik heb gekregen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief