Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Deze acht Bergenaren hebben vanochtend een lintje gekregen!

Door: Hanneke Marcelis

BERGEN OP ZOOM - Wanneer je op 26 april door je familie, vrienden of geliefde naar Theater de Maagd wordt gelokt, dan moet er eigenlijk al een belletje gaan rinkelen. Toch lukte het burgemeester Frank Petter vanochtend weer om acht Bergenaren te verrassen. Zij moesten één voor één plaatsnemen in de gloednieuwe 'troon' die op het podium stond, en kregen vanwege hun uitgebreide verdiensten een Koninklijke Onderscheiding opgespeld.

Marike De Haan - Zaalberg

De eer was vrijdag aan Marike Zaalberg om als eerste plaats te nemen op de nieuwe troon die op het podium stond. "Marike, toen ik me voorbereidde op deze toespraak had ik al snel het idee dat je geen binnenmens bent. Je bent liever buiten dan in deze zaal, maar helaas is dat voor nu even niet anders", begon burgemeester Petter zijn toespraak. Marike is namelijk al sinds 1994 vrijwilliger bij IVN de Groene Zoom. Daar is zij gastdocent, natuurgids en ondersteunt ze kinderactiviteiten. Ook is ze vrijwilliger bij Brabantse Landschap, bij Floron en is de secretaris van de Vogelwerkgroep Bergen op Zoom. En daarvoor kreeg zij als eerste die ochtend de Koninklijke onderscheiding opgespeld.

Paul Sleegers

Paul Sleegers is vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Zuid-Nederland in Bergen op Zoom. Hij is juridisch begeleider van vluchtelingen en werkte in diverse opvanglocaties. Maar dat hij daarvoor onderscheiden zou worden vrijdag, zag hij niet aankomen. Hij dacht namelijk dat hij naar een koffieconcert zou gaan in de schouwburg. "Paul, Je inzet voor het vreemdelingenwerk slokt bijna al je tijd op. En die betrokkenheid is opgemerkt door de Koning. Ik kan je dan ook met heel veel plezier melden dat het Zijne Majesteit heeft behaagd om jou te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau."

Gabriel (Gaby) Niemantsverdriet

"Volgens mij heb je iets met voetbalvereniging Dosko", begon burgemeester Petter zijn toespraak voor Gaby Niemantsverdriet. En dat was natuurlijk een flink understatement. Niemantsverdriet is al sinds 1969 verbonden aan 'Door Samenspel Komt Overwinning'. Eerst was hij speler, en in 1991 werd hij bestuurslid van de Stichting Clubhuis Dosko en de Stichting Tribune Sportpark. In 2003 werd hij daar voorzitter van, en in 2009 werd hij voorzitter van SV Dosko. "Je vindt het belangrijk om nauw betrokken te zijn bij alles wat er binnen Dosko gebeurt. Waar zich knelpunten voordoen, spring je bij", stelde de burgemeester. "En of Dosko nog niet genoeg is, ben je ook nog actief geweest bij andere voetbalclubs in de regio. Ik noem er een paar: VV Steenbergen, Grenswachters 1, Krabbendijke 1, Tholense Boys en Zierikzee 1." Ook Niemantsverdriet kreeg daarom de onderscheiding opgespeld.

Christiaan (Christ) van Loon

"Jouw vrijwilligersloopbaan leest als bladmuziek en jouw inzet op diverse onderdelen in de wereld van de muziek vormen een harmonieus geheel." met die poëtische woorden sprak burgemeester Petter Chris van Loon toe. Van Loon was namelijk ruim twintig jaar penningmeester van Muziekvereniging Amicitia in Kortenhoef. En later werd hij penningmeester, voorzitter en secretaris van de Harmonie Kolping's Zonen. En daarbij liet het niet alles zoals het was. Hij stelde een langetermijnplan op om het muzikaal niveau aan te pakken en schrok er niet voor om beslissingen te nemen die impact hadden op de samenstelling van het orkest en de keuze voor een dirigent. Tegenwoordig speelt hij nog mee bij de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei. "Verbinding staat bij jou hoog in het vaandel. Daar heb je al die jaren veel in geïnvesteerd. Dit bewijst jouw grote sociale hart." Daarom mocht Van Loon de Koninklijke Onderscheiding ontvangen.

Hans Stumpel

Hans Stumpel is typisch één van die mensen met een lijst verdiensten die bijna te lang is om op te noemen. Een selectie: Hij is voorzitter van de commissie Optocht en tekstschrijver van Stichting Vastenavend. Hij gaf ooit de aanzet om de bouwers met juryrapporten te helpen de kwaliteit van de creaties te verbeteren. Hij is voorzitter en speler en lid van de decorploeg van de Bergse Ambtenarenrevue. Hij is deelnemer en verzorgt de publiciteit van de Maria Ommegang. Hij is communicatiemedewerker van Stichting Bevrijding Brabantse Wal en pr-medewerker van Stichting Pompejus én Stichting Jumelage. Toch zag Stumpel de onderscheiding niet aankomen, want hij dacht in de zaal te zitten voor een lintje voor een ander. "Beste Hans, voor je leeftijd zie je er heel jong uit. Ik zou willen dat ik, net als jij, nog kleur in mijn haar had. Dat jeugdige vindt ook zijn uitweg in jouw zeer grote maatschappelijke betrokkenheid. Vol energie zet je je daarvoor in", vertelde de burgemeester, die hem vervolgens de onderscheiding mocht opspelden.

Adrie Kuijpers

Adriaan, Adrie, Kuijpers is een onmisbare kracht bij Bridgeclub Four Aces. Daar is hij al sinds 2001 de voorzitter van en organiseert hij verschillende competities van. Maar dat is zeker niet zijn enige verdienste. "Adrie, je hebt een groot sociaal hart. Om in de speelkaartenbeeldspraak te blijven: je bent een hartenaas. Want je bent zeer betekenisvol voor De Zonnebloem. Eerst als uitvoerend vrijwilliger, maar al heel snel daarna als bestuurder", vertelde burgemeester Petter terwijl Kuijpers in de troon toeluisterde. En in het jaar dat Kuijpers zich begon in te zetten voor de Zonnebloem, begon hij ook als vrijwilliger bij Tante Louise Vivensis. "Dankzij jouw inzet stel je bewoners van de locatie Moermont in de gelegenheid kerkdiensten bij te wonen." Ook Kuijpers werd daarom in het zonnetje gezet met een Koninklijke Onderscheiding.

Irene Van Kemenade

Je zou verwachten dat alle mensen in de zaal die een onderscheiding krijgen, dat op en den duur wel doorhebben. Maar dat is zeker niet altijd het geval. Zo was Irene van Kemenade in de veronderstelling dat ze kwam voor het lintje van Hans Stumpel. De verbazing was dan ook groot toen ze ook zelf naar voren werd geroepen. Van Kemenade heeft een indrukwekkende lijst verdiensten. Ze was tien jaar bestuurslid van het Oranjecomité. Ze is sinds 1994 betrokken bij het comité 70 jaar bevrijding en de stichting Bevrijding Brabantse Wal. Ze was wedstrijdsecretaris bij Tempo. Ze was bestuurslid van de Bergse Jazzevenementen. Ze is sinds 2003 nauw betrokken als onder andere secretaris, redactielid en hoofdredacteur van het geschiedkundige magazine Kring van Stad en Land. Én ze zet zich in voor het project Crossroads. "De gemeenschap is jou dankbaar voor jouw inzet", stelde de burgemeester, die de onderscheiding op mocht spelden.

Willem de Weert

De laatste Bergenaar die plaats mocht nemen op de troon bij burgemeester Petter was Willem de Weert. Ook hij dacht enkel aanwezig te zijn voor de uitreiking van een lintje aan een ander, maar werd plots zelf naar voren geroepen. De Weert is één van de drijvende krachten achter Stichting de Brabantse Wal en speelde een belangrijke rol in de introductie van de naam van het gebied in 1990. "Onder meer door jouw betrokkenheid is het gelukt de Brabantse Wal internationaal op de kaart te krijgen, door de erkenning als UNESCO Geopark. Door de stichting zijn werkelijk schitterende uitgaven tot stand gebracht, waaraan jij een flinke bijdrage hebt geleverd", vertelde de burgemeester. " Ondanks de vele uren die je in de Stichting De Brabantse Wal en Benegora steekt en hebt gestoken, vond je nog ruimte om je in te zetten voor de Geschiedkundige Kring van Stad en Land van Bergen op Zoom. Je doceert daar aan de School voor Geschiedenis en je verzorgt rondleidingen over de Brabantse Wal." Ook droeg De Weert bij aan de fusie van de scoutinggroepen in Hoogerheide en schreef hij als docent van Roncalli zelf de schoolmusical ter ere van het 50-jarig bestaan van de school. De Weert was in 2015 al onderscheiden met de Brabant Bokaal, maar is sinds vrijdag ook Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief