Afbeelding
Foto: Bennie Krajenbrink

Roemrucht Café de Vrijbuiter in Goes bestaat na bijna 50 jaar niet meer

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - “Dit was het dan. Het is klaar, het is gedaan.” Met die nuchtere woorden heeft uitbater Jelle Keizer vorige week afscheid genomen van zijn Café de Vrijbuiter. Hij is gestopt met de kroeg, die in de afgelopen decennia uitgroeide tot een begrip onder het uitgaanspubliek in Goes.

Wie heeft er niet eens een nachtje doorgehaald in het café aan de Sint Jacobstraat? Dat zijn er velen, getuige het aantal opmerkingen onder het Facebook-bericht van uitbater Jelle Keizer. “Goede tijden. Gouden tijden. Dorstige tijden tot in de laatste uurtjes”, schrijft iemand. “Dé kroeg waar je naartoe ging als de rest dicht was. Lang geleden, maar mooie tijden”, reageert een andere Goesenaar. “Het mooiste, smoezeligste, warmste, heerlijkste, meest vertrouwde nacht- en rockcafe van Zeeland en omstreken. Gerund door de meest hartelijke en gastvrije barman”, zegt een derde bezoeker weer.

Bodega

Volgens de website Goes Dronk opende De Vrijbuiter in 1970 de deuren als bar-bodega. Het kreeg in de jaren ‘80 zijn huidige vorm van rockcafé, nadat Kees Sorber het had overgenomen. Hij en zijn zoons bleven eigenaar tot in 2007. In 2000 kwam Keizer om de hoek kijken. Eerst was hij hulp op zaterdagavond, vanaf 2002 vaste barman en in 2007 kocht hij het café. Het had als één van de weinige in Goes een nachtvergunning. De Vrijbuiter hoefde de deuren dan ook niet te sluiten om twee uur ‘s nachts. Sterker, toen begon het feest vaak pas.

John Coffey

Op Facebook hebben de bezoekers het niet alleen over de avonturen in de nachtelijke uren, maar ook over het Vrijbuiterfestival en de concerten die in de bar plaatsvonden.

Zo herinneren veel mensen zich de shows van John Coffey. De band stond er meerdere malen, ook na de landelijke doorbraak. “Vrijwel iedereen in het epicentrum krijgt kameraden in de nek geslingerd en een vuist in de ribben”, schreef de website 3voor12 over het laatste optreden van John Coffey in 2014.

Verrassing

Na meer dan elf jaar heeft Keizer de pijp aan Maarten moeten geven. Hij vond het welletjes en wilde meer tijd doorbrengen met zijn vrouw en kind. Bovendien maakte de regelgeving het er de laatste jaren, zeker in financieel opzicht, niet makkelijker op voor een kroegbaas.

Voor de stamgasten was zijn besluit geen verrassing. De kroeg stond vorig jaar immers al een tijdje te koop. Wat er nu met het pand gaat gebeuren is nog niet bekend. Keizer gaat ‘gewoon vijf dagen per week werken, vier weken vakantie vieren en elk weekend bij zijn vrouw en zoontje zijn’. “Simpelweg werken en genieten.”

De naam De Vrijbuiter keert niet meer terug.

Bruiloften

Keizer kan niet één hoogtepunt van de afgelopen jaren opnoemen. “Het zijn er heel veel. Misschien de livemuziek: goed, slecht, hard, vals en soms episch. Maar het mooiste is dat je iets voor mensen hebt kunnen betekenen. In de kroeg waren er beginnende relaties, bruiloften en begrafenissen en soms was je gewoon een luisterend oor voor een bezoeker”, zegt hij. “Aan alles komt een einde, maar gelukkig blijven de herinneringen”, is een zoveelste reactie op Facebook. “Tap toe, koelkast leeg, muurschildering weg, alleen de naam die rest en rust bij ons. Bedankt voor alles”, zegt Keizer zelf.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief