Voorlichtingsteams gaan sinds deze Week van het Donorregister tot 1 juli door heel Nederland de straat op.
Voorlichtingsteams gaan sinds deze Week van het Donorregister tot 1 juli door heel Nederland de straat op.

'Belangrijk om keuze te maken voor orgaandonatie'

Door: Britta Janssen Actueel

MIDDELBURG - De landelijke Week van het Donorregister, die loopt tot en met zondag, roept Zeeuwen op te registreren of zij wel of geen orgaandonor willen zijn.

De week staat in het teken van de nieuwe Donorwet die op 1 juli 2020 ingaat. Hierin staat dat iedereen die in Nederland woont en ouder is dan achttien jaar in het donorregister komt. Wie zijn keuze niet doorgeeft, komt in het register te staan met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’.

Zeeuwen

‘Begin deze maand hadden 149.171 Zeeuwen vanaf twaalf jaar hun keuze vastgelegd’, aldus het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). ‘Van hen geven 83.181 Zeeuwen toestemming voor orgaandonatie. 50.514 Zeeuwen geven geen toestemming. Het aantal mensen dat de keuze overlaat aan een naaste vormt met 15.476 registraties de kleinste groep.’

Voorlichtingsteams

Het ministerie vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk inwoners hun keuze in het donorregister zetten. ‘Op dit moment hebben bijna 6,7 miljoen, 44 procent, van de Nederlanders van twaalf jaar en ouder hun keuze geregistreerd.’ Om inwoners die nog niet in het donorregister staan te informeren en motiveren hun keuze in te vullen, gaan voorlichtingsteams vanaf deze Week van het Donorregister tot 1 juli door heel Nederland de straat op. Daarnaast vinden er in zo’n zeventig ziekenhuizen activiteiten plaats en is er een mediacampagne. 

Moeilijk

‘Ik vraag iedereen na te denken over orgaandonatie en hun keuze in te vullen’, laat minister Bruno Bruins van medische zorg weten. ‘Ook is het belangrijk om met je naasten te praten over jouw keuze in het donorregister. Op dit moment zijn er dagelijks situaties waarbij nabestaanden bij een plotseling overlijden van een naaste niet weten of iemand organen wil afstaan. Het is een moeilijk onderwerp, maar het is belangrijk dat iedereen hier goed over nadenkt en de keuze voor 1 juli invult op donorregister.nl.’



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief