De huismus is een beschermde vogelsoort.
De huismus is een beschermde vogelsoort.

Borsele wil alle diersoorten in Nieuwdorp in kaart brengen

NIEUWDORP - De gemeente Borsele laat onderzoeken welke beschermde diersoorten er allemaal voorkomen in Nieuwdorp.


Daarmee wil ze de komende jaren voorkomen dat er telkens opnieuw een natuuronderzoek moet worden uitgevoerd. In het kader van het masterplan staan er de komende jaren in de kern veel ontwikkelingen op stapel.

Tijdrovend

Als je een gebouw afbreekt ben je verplicht te onderzoeken of er bijvoorbeeld geen vleermuizen of huismussen in zitten. “Deze onderzoeken zijn kostbaar en tijdrovend. Met dit pro-actieve soortenonderzoek hopen we geld en tijd te besparen”, zegt wethouder Arno Witkam, die denkt dat het in totaal zo’n 25.000 euro scheelt. “De slopers en bouwers kunnen dan zo aan de slag.”

Ontheffing

Als het onderzoek volgend jaar klaar is, hoopt de gemeente een ontheffing voor tien jaar te krijgen. In die jaren laat Borsele de soorten wel monitoren. Het is de eerste keer in Zeeland dat een overheid het op deze manier aanpakt. “We vragen onze inwoners om hulp. Als zij weten dat er ergens vleermuizen of mussen zitten hopen we dat zij het aan ons doorgeven.”

Borsele laat de komende tijd ook nest- en vleermuiskasten plaatsen in onder meer de Margrietstraat en het Steketeepad.  

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief