Afbeelding
Foto: DNA Beeldbank/Laat Zeeland Zien

Acht koninklijke onderscheidingen op Noord-Beveland

Door: Britta Janssen Actueel

WISSENKERKE - Burgemeester Loes Meeuwisse van de gemeente Noord-Beveland heeft vrijdagmorgen acht bijzondere telefoontjes gepleegd. Ze vertelde acht inwoners dat zij benoemd zijn tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zeven van hen wonen in Colijnsplaat: Anneke Brouwer, Marina de Fouw-Wisse, Gerard de Fouw, Wilhelmina van Gilst-Leendertse, Jannetje Verburg-Siereveld, Diana Viergever-’t Hart en Anthonie van der Weele. De achtste gedecoreerde is Jan Bosselaar uit Kortgene.

Vanwege de coronamaatregelen kon burgemeester Meeuwisse de lintjes vrijdagmorgen nog niet persoonlijk overhandigen. Dat gebeurt zodra dit kan alsnog.

Viergever-’t Hart

Diana Viergever-’t Hart (77) is sinds 2000 vrijwilliger, bestuurslid en penningmeester bij huurdersvereniging De Bevelanden in Goes.

Brouwer

Anneke Brouwer (77) zet zich in voor meerdere organisaties. Zo is zij sinds 1994 vrijwilliger bij de Protestantse gemeente Colijnsplaat en sinds 1996 bestuurslid sociale hulp van het Rode Kruis, afdeling Noord-West Beveland. Ruim 20 jaar is ze vrijwilliger bij Stichting Ouderenzorg Noord-Beveland en al dertien jaar vrijwilliger bij Historisch Museum De Bevelanden.

Van der Weele

Anthonie van der Weele (75) was zeventien jaar vrijwilliger bij beschermingsorganisatie ‘Operatiën en Inlichtingen’. Hij is medeoprichter, bestuurslid en voorzitter van Rotary Club Goes-de Bevelanden, medeoprichter en voorzitter van Stichting Nehalennia en medeoprichter, bestuurslid en voorzitter van Stichting Johannis de Rijke. Sinds 2000 is hij vrijwilliger bij de Stichting voor Ondersteuning voor Roemeense Kinderen (SOK). Hij is ook al twaalf jaar penningmeester van Stichting behoud steigers haven Colijnsplaat en lid van de Projectgroep Oude Haven in Colijnsplaat.

Bosselaar

Jan Bosselaar (74) is dertig jaar vrijwilliger bij PKN-gemeente Kortgene-Kats. Ook zet hij zich sinds 2002 in voor de rommelmarkt voor onderhoud van de Nicolaaskerk in Kortgene en verzorgt hij hier de liturgie. Daarnaast is hij al twintig jaar vrijwillig begeleider van de (psychiatrische) cliënten bij Emergis werkleerbedrijf De Ambachten.

Van Gilst-Leendertse

Wilhelmina van Gilst-Leendertse (63) was tien jaar vrijwilliger bij de Wereldwinkel en even zolang collectant voor de Maag Lever Darm stichting en Dierenbescherming. Sinds 1991 is ze vrijwilliger, bestuurslid en penningmeester bij volleybalvereniging SV De Brug in Colijnsplaat. Daarnaast is ze medeoprichter van de Samenwerkende Zorgboeren Zuid en tot 2011 ook bestuurslid, penningmeester en tweede secretaris.

De Fouw-Wisse

Marina de Fouw-Wisse (60) is sinds 2013 vrijwilliger en secretaris bij Buurtbus Noord-Beveland. Ze was zeven jaar vrijwilliger en bestuurslid bij wandelvereniging Stap Voor Stap Vooruit in Biezelinge en jarenlang vrijwilliger bij de Zeeuwse Wandelsportbond, Sportclub Gehandicapten Beveland, wandelvereniging De Patrijzen in Colijnsplaat en bij de linedance-vereniging in Ovezande. Sinds 2000 is ze bestuurslid van Stichting Colijnsplaat foto- en documentatiearchief.

De Fouw

Gerard De Fouw (63) is ruim veertig jaar voorzitter en penningmeester van Stichting Colijnsplaat foto- en documentatiearchief. Daarnaast is hij medeoprichter van een website over de geschiedenis van Colijnsplaat, waarop hij zijn kennis en documenten deelt. Hij was vijftien jaar bestuurslid van Sportclub Gehandicapten Bevelanden en jaren bestuurslid van de Vereniging Vrienden van het Historisch Museum De Bevelanden.

Verburg-Siereveld

Jannetje Verburg-Siereveld (57) zet zich al ruim 35 jaar in voor Tennisvereniging Colijnsplaat als instructeur, bestuurslid en vrijwilliger. Daarnaast verzorgt ze sinds 1979 gym- en sportlessen bij SV De Brug. Ze is al ruim dertig jaar EHBO’er bij de EHBO-vereniging Noord-Beveland.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief