Lotje Koster met op de achtergrond Fort Ellewoutsdijk. FOTO TOM KOSTER
Lotje Koster met op de achtergrond Fort Ellewoutsdijk. FOTO TOM KOSTER Foto: Tom Koster

Oeljebroelje komt met een online kunstmarkt

Door: Eugene de Kok Cultuur

ELLEWOUTSDIJK - Met het verbod op evenementen tot 1 september is ook het doek gevallen voor cultuurfestival Oeljebroelje. Het zou op zondag 16 augustus een jubileumeditie beleven, maar de poort van Fort Ellewoutsdijk blijft gesloten. De organisatie komt met een alternatief: een digitale kunstmarkt.

Het gratis toegankelijke Oeljebroelje wordt jaarlijks georganiseerd door de werkgroep van de Culturele Raad Borsele. De werkgroep bestaat uit vrijwilligers die iedere zomer een deel van hun vakantie met hart en ziel opofferen aan het organiseren van het festival. De werkgroep zit ook achter het kleinkunstfestival Op Stoom. Dat moest eerder al worden afgelast. “Maar we gaan niet bij de pakken neerzitten”, zegt voorzitter Lotje Koster. “We kijken alvast naar volgend jaar, maar hebben ook een alternatief plan bedacht.”

Muzikaal

Het hart van het cultuurfestival Oeljebroelje bestaat uit een kunstmarkt die muzikaal omlijst wordt door live optredens van bands uit de regio. Jaarlijks bieden ruim dertig amateurkunstenaars hun werk te koop aan. Sinds een aantal jaren weten ook steeds meer professionele kunstenaars hun weg te vinden naar het festival. Bovendien bestaat er een vaste groep bezoekers die ieder jaar het festival aan doet om vervolgens de poort uit te lopen met nieuw aangekocht werk.

Website

Om (amateur)kunstenaars en kunstliefhebbers dit jaar toch bij elkaar te kunnen brengen, wordt er gewerkt aan een online kunstmarkt. Deze zal op zondag 16 augustus, de dag dat Oeljebroelje eigenlijk had moeten plaatsvinden, worden gelanceerd op de website van de Culturele Raad.

Kunstuus

Ook voor de expositie van de wedstrijd Hrôôs op Borsele, die door de raad is georganiseerd in het kader van vijftig jaar Borsele en eigenlijk te zien zou zijn op Oeljebroelje, is een alternatieve plek gevonden. Vanaf woensdag 21 oktober tot en met zaterdag 14 november worden de werken van de genomineerden maar liefst vier weken lang tentoongesteld in galerie ‘t Kunstuus in Heinkenszand. Bij de opening van de expositie op zaterdag 24 oktober worden de winnaars bekend gemaakt.

De volgende editie van Oeljebroelje staat gepland voor zondag 29 augustus 2021. Meer informatie op www.cultureleraadborsele.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief