'Het staat daar al 106 jaar en heeft alles meegemaakt'
Kees Weststrate bij het Havenlicht in Hoedekenskerke.
Kees Weststrate bij het Havenlicht in Hoedekenskerke. (Foto: Coby Weijers)

'Het staat daar al 106 jaar en heeft alles meegemaakt'

HEINKENSZAND - Als je ergens woont of vaak ergens komt, vergeet je wel eens hoe uniek sommige gebouwen in jouw omgeving zijn. 


Ze staan er immers maar, soms al honderden jaren. Een keer per jaar zetten gemeenten tijdens open monumentendag bijzondere gebouwen in de schijnwerpers, voor toeristen en inwoners, die dan kennismaken met de vaak fascinerende verhalen achter de bouwsels. Open monumentendag kan dit weekend niet doorgaan vanwege de coronacrisis. Als schrale troost zet Weekblad de Bode - of in dit geval de wethouders van Borsele, Goes en Noord-Beveland - een paar monumenten in de spotlights.

Kees Weststrate

Slapeloze nachten heeft hij er niet van gehad, maar drie monumenten kiezen uit de vele die de gemeente Borsele rijk is, heeft bij Kees Weststrate wel voor de nodige hoofdbrekens gezorgd.

Het is de wethouder echter gelukt. “Het zijn de verhalen erachter die een monument mooi maken”, vertelt hij. “Dan maakt het niet uit of het er tiptop bij staat of wat verpauperd is. Juist op open monumentendag komen die verhalen tot leven.” Borsele heeft in totaal ruim 130 monumenten. Een van Weststrate’s favorieten is de kerk in ‘s-Heer Abtskerke. “Toen ik pas wethouder was, is deze gerestaureerd. De toren staat een beetje scheef. Het is de toren van Pisa van Zeeland, maar als je bovenop staat, heb je een prachtig uitzicht over de Zak van Zuid-Beveland.” 

Hof de Dierik mocht niet ontbreken in zijn top drie. “Het is ontzettend bijzondere boerderij, tussen alle mooie boerderijen die we hebben. Het is het gebruik van baksteen en de vorm die deze bijzonder maken. Ik vind hem ontzettend mooi, maar ik kan er zo nog twintig of dertig opnoemen.”

Havenlicht

Het derde monument dat Weststrate noemt is het Havenlicht in Hoedekenskerke. Misschien een onverwachte, maar niet minder terecht. “Ik wist het niet te staan toen ik begon, maar vind het ontzettend bijzonder. Het staat daar al 106 jaar en heeft alles meegemaakt. Het geeft het verhaal van de geschiedenis van Hoedekenskerke weer. Dat maakt het tot een fantastisch object.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>