'Het mooie is dat hij nog altijd heel functioneel is'
André van der Reest bij Sluis de Piet.
André van der Reest bij Sluis de Piet. (Foto: Coby Weijers)

'Het mooie is dat hij nog altijd heel functioneel is'

GOES - Als je ergens woont of vaak ergens komt, vergeet je wel eens hoe uniek sommige gebouwen in jouw omgeving zijn. 


Ze staan er immers maar, soms al honderden jaren. Een keer per jaar zetten gemeenten tijdens open monumentendag bijzondere gebouwen in de schijnwerpers, voor toeristen en inwoners, die dan kennismaken met de vaak fascinerende verhalen achter de bouwsels. Open monumentendag kan dit weekend niet doorgaan vanwege de coronacrisis. Als schrale troost zet Weekblad de Bode - of in dit geval de wethouders van Borsele, Goes en Noord-Beveland - een paar monumenten in de spotlights.

André van der Reest

De gemeente Goes viert monumentendag dit jaar wel, maar alleen digitaal. Er staan vanaf dit weekend filmpjes van tien monumenten in de gemeente online. Toevallig zitten de drie favorieten van wethouder André van der Reest er bij.

Net als zijn collega’s wil André van der Reest geen enkel monument te kort doen. Toch heeft hij er drie weten te vinden. “De watertoren”, noemt hij als eerste. “Niemand zal ontkennen dat het een markant gebouw is.” De toren stamt uit 1912 en is 63 meter hoog. “Het mooie vind ik dat hij nu is verbouwd en nog altijd heel functioneel is. Dat maakt de toren uniek.”

Oostmolen

Volgens Van der Reest moet er sowieso een molen in zijn top drie. “Ik ben fan van molens.” Van de molens op het grondgebied van de gemeente Goes ‘die hem allemaal even lief zijn’ kiest hij de Oostmolen in Kloetinge. “Het is een witte stellingmolen, in de beste Zeeuwse traditie, die prachtig staat in het Zeeuwse landschap.”

Zijn derde keuze is een minder voor de hand liggende: Sluis de Piet, te vinden in de omgeving van Wolphaartsdijk. “In de loop der jaren zijn er binnen meerdere wijzigingen aangebracht, maar de uitstraling van het gebouw is altijd behouden gebleven. Dat vind ik mooi.” De sluis doet nog steeds zijn werk. “Ik vind dat het monumenten extra bijzonder maakt als ze na al die jaren nog steeds een functie hebben.”

De filmpjes deze drie en zeven andere Goese monumenten zijn te vinden op www.goes.nl.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>