Lockdown met 3 weken verlengd, mogelijk avondklok ingesteld
<p>Premier Mark Rutte.</p>

Premier Mark Rutte.

(Foto: Arenda Oomen Fotografie)

Lockdown met 3 weken verlengd, mogelijk avondklok ingesteld

De lockdown in Nederland wordt met 3 weken verlengd, tot en met dinsdag 9 februari. Daarnaast stelt het kabinet mogelijk een avondklok in tegen de verspreiding van het coronavirus. Hierover wordt volgende week meer duidelijk, verwacht minister-president Mark Rutte.


De lockdown blijft langer van kracht, omdat de coronacijfers niet snel genoeg dalen, zei Rutte dinsdagavond op de persconferentie over de coronapandemie. “Ook maken we ons grote zorgen over de dreiging van de nieuwe Britse coronavariant, die besmettelijker is.” 

Ondernemers

Om ondernemers financieel te compenseren is er een plan in de maak, aanvullend aan het economisch steunpakket. Hierover overlegt het kabinet met werkgeversorganisatie VNO-NCW, het midden- en kleinbedrijf (mkb) en de vakbonden. “De sociaaleconomische gevolgen van de coronamaatregelen zijn gigantisch. We horen hartverscheurende verhalen van ondernemers die hun laatste spaarcenten in rook zien opgaan. We kunnen niet alle pijn van alle ondernemers wegnemen. Maar nu er met de start van het vaccineren over enkele maanden licht aan het einde van de tunnel komt, is het belangrijk om zoveel mogelijk banen door de crisis heen te trekken. Dat is van belang voor ons allemaal, want het gaat om veel banen en behoud van levendige dorpen en steden en om de mogelijkheid om straks weer voorstellingen en evenementen te kunnen bezoeken.” 

Onderwijs

Kwetsbare kinderen, examenleerlingen en jongeren in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs blijven naar school gaan. Wel moeten zij zoveel mogelijk anderhalve meter afstand houden. Omdat het langer sluiten van de scholen grote problemen met zich meebrengt, zoals leerachterstanden, onderzoekt het kabinet of de basisscholen en kinderopvang vanaf 25 januari weer open kunnen. Hierover maakt het kabinet volgende week meer bekend.

Avondklok

Het kabinet vraagt het Outbreak Management Team (OMT) wat een avondklok precies kan opleveren. “We overwegen een avondklok in te stellen, omdat het thuisbezoek en samenkomende jongeren een bron van veel coronabesmettingen zijn en de Britse variant besmettelijker is.” Naar verwachting neemt het kabinet hierover volgende week een besluit.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/beveland&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;