Foto: Adrz

Zeeuwse zorgpartijen gaan veel nauwer samenwerken in coalitie

GOES - Een groot aantal partijen in de Zeeuwse zorg werkt sinds een jaar samen aan de Zeeuwse Zorg Coalitie. 


Ze willen de krachten bundelen om de zorg in Zeeland toegankelijk te houden. Als ze niets doen, staat de zorg en leefbaarheid op het spel, volgens de initiatiefnemers. 

De coalitie bestaat uit de ziekenhuizen Adrz en Zorgsaam, Emergis, SVRZ en zorgverzekeraar CZ. De afgelopen maanden zijn er andere partijen bijgekomen, zoals de provincie en gemeenten, de Zeeuwse huisartsen, GGD, Zeeland Onbeperkt, Juvent en Witte Kruis. 

Oplossingen

In gesprekken hebben ze de uitdagingen op tafel gelegd en zijn over oplossingen gaan nadenken. 

De grootste problemen voor de zorg zijn de hoeveelheid personeel, de toegankelijkheid van de acute zorg en ondersteuning aan ouderen. Twee belangrijke redenen hiervoor zijn vergrijzing en ontgroening. “Het is niet langer een kwestie van een beetje meer je best doen”, zegt Angela Bras van ouderenzorgorganisatie SVRZ. “We realiseren ons dat niemand die alleen kan oplossen.”

Loket

 Volgens Edwin Leutscher van CZ gaat het om meer dan de fysieke zorg. “We moeten oog hebben voor de maatschappelijke context, zoals leefstijl, wonen en sociale vraagstukken als eenzaamheid.” 

Hij bedoelt dat je moet voorkomen dat huisartsen worden overspoeld met mensen die niet direct medische klachten hebben, maar problemen ervaren op het vlak van welzijn. In Zeeuws-Vlaanderen is hierop ingespeeld met een loket van een gemeente, huisarts en een thuiszorgorganisatie. “Door zo met elkaar samen te werken blijft de huisarts beter beschikbaar voor medische vragen en worden vragen op sociaal terrein meteen beantwoord.” 

Door de Zeeuwse Zorg Coalitie kunnen makkelijker meer van dit soort samenwerking ontstaan. Meer informatie is te vinden op www.zeeuwsezorgcoalitie.nl.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief