De wijkhulp in gesprek met de hulpvrager.
De wijkhulp in gesprek met de hulpvrager. Foto: Curadomi

Pilot project omtrent wijkhulp actief van start gegaan

Sport en vereniging

GOES/WOLPHAARTSDIJK - Wij willen graag aandacht vragen voor het pilot project ‘Wijkhulp Goes-Oost, Wolphaartsdijk en Zierikzee Poortambacht’. Dit project is na enkele maanden van voorbereiding per 1 januari 2021 actief gestart op genoemde locaties.

De pilot is bedacht en opgezet door drie zorgorganisaties, namelijk Iriz Zorg & Welzijn, Eilandzorg en de Lelie zorggroep en daarin is de samenwerking gezocht met welzijnsorganisatie SMWO en het samenwerkingsverband SWVO.

Acute hulp

In de drie wijken waar gestart wordt, zijn wijkhulpen aanwezig die inspringen als mensen acuut praktische huishoudelijke hulp nodig hebben en er geen of onvoldoende hulp in het eigen netwerk aanwezig is.

De wijkhulp kan bijvoorbeeld het bed verschonen bij ziekte, een boodschap doen of schoonmaken in acute situaties of bij een tijdelijk zieke partner.

De wijkhulp pakt samen met de hulpvrager de klus op en bespreekt wat nodig is om het een volgende keer zelf te kunnen doen, of met hulp van anderen. Daarbij wordt samengewerkt met het sociale netwerk, welzijnswerk, vrijwilligers, wijkleerbedrijven en eventuele andere organisaties die in de wijk aanwezig zijn.
Ook wijkbewoners die in hun naaste omgeving een acuut probleem op huishoudelijk gebied signaleren en niet in staat zijn om te helpen, kunnen de wijkhulp inschakelen.

Ondersteuning

Tijdens de pilot ondersteunt de HZ University of Applied Sciences met het monitoren of wijkbewoners geholpen worden door de inzet van de wijkhulp, naar wie ze doorverwezen worden, of er voldoende informele hulp aanwezig is in de wijk en of met informele hulp voldoende kan worden ondersteund zodat er geen maatwerkvoorziening binnen de WMO nodig is. Op eigen kracht of soms met enige ondersteuning kan vaak een oplossing dichtbij gevonden worden. Dit biedt ook een oplossing voor de steeds hoger wordende kosten voor inwoners en gemeenten. De pilot duurt ongeveer één jaar.

Contact

Wijkbewoners kunnen van maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren contact opnemen met de wijkhulp:

In Goes-Oost: Ella en Joke: 06-20853560;

In Wolphaartsdijk: Marian 06-82167400.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief