Jans Onderdijk en dochter Fleur Slootmaker houden graag een balletje hoog.
Jans Onderdijk en dochter Fleur Slootmaker houden graag een balletje hoog. Foto: Coby Weijers

Meiden gaan voor teamprestatie op voetbalveld

Door: Britta Janssen Algemeen

KLOETINGE - Voetbalvereniging Kloetinge blijft het vrouwenvoetbal ook in coronatijd ontwikkelen. “Het aantal leden onder de meiden en dames stijgt”, vertelt voorzitter Jan-Kees de Bruine. Van de ongeveer 950 leden zijn er zo’n 130 vrouw. “We willen binnen vijf jaar groeien naar 1250 leden en de verhouding vrouwen daarbij doortrekken.”

Om meiden en dames aan te trekken, investeert Kloetinge op allerlei manieren in het vrouwenvoetbal. Bijvoorbeeld door trainers te werven en op te leiden, maar ook door te investeren in faciliteiten. “In overleg met de gemeente Goes gaan we twee kleedkamers vernieuwen en daarbij houden we specifiek rekening met de wensen van onze vrouwelijke leden”, licht De Bruine toe. In gesprek met hen kwam vorig jaar ook naar voren dat zij het jammer vonden nooit op het hoofdveld te spelen. “Daar hadden we nooit bij stil gestaan. Zodra er weer wedstrijden zijn, zorgen we ervoor dat zij ook op het hoofdveld spelen.”

De club wil vanaf 2022 in de leeftijdscategorieën MO11, MO13, MO15, MO17, MO19 en Vrouwen minimaal één prestatief team en één recreatief team hebben. “Dan hoeven de meiden die vooral voor de gezelligheid voetballen geen druk te voelen en kunnen de meiden die erbovenuit steken ook hun ei kwijt.” Met meer vrouwelijke leden stijgt volgens de voorzitter ook de kwaliteit van het voetbal. “Juist als je aantallen hebt, kun je een schifting maken.”

Samen

Op het Wesselopark vinden nu alleen trainingen en onderlinge wedstrijden plaats. Camil Bosman, trainer van MO13-1, houdt zijn meiden gemotiveerd met bijvoorbeeld afwisselende trainingen. “Gelukkig is de groep nog steeds gedreven. Daarvoor zorgen ze ook met elkaar, door het leuk te hebben samen.” En onderlinge duels kunnen ook fanatiek maken. “De eerste twee keer verloren de meiden van JO13-2, maar laatst speelden ze gelijk. Dat is natuurlijk gaaf, tegen jongens van je eigen leeftijd.”

Nadat Bosman jongens had getraind, staat hij nu al enkele jaren voor de meiden, onder wie zijn dochter Lindy. “Meiden trainen leek me meteen heel leuk en ook ongeveer hetzelfde, maar het is compleet anders”, lacht hij. “Het sociale aspect is bij hen belangrijker.” Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat ze hun best doen voor elkaar, merkt ook collega-trainer Jans Onderdijk. “Meiden zijn gevoelig voor samen presteren.” Onderdijk traint JO15-2 en speelde jarenlang zelf bij Kloetinge. Ze stond jaren geleden aan de wieg van een heel d-team van meisjes. “Ik trok gewoon de stoute schoenen aan en vroeg een groep meiden of ze dit leuk vonden. Ze waren zo enthousiast… geweldig.”

Haar 16-jarige dochter Fleur Slootmaker heeft het voetbalvirus ook al jaren te pakken. Ze traint twee keer per week en als het kan speelt ze een wedstrijd op zaterdag. “Ik vind de gezelligheid belangrijk, maar wil ook graag winnen”, vertelt de middenvelder. Toen ze rond haar zesde op voetbal ging, waren er nauwelijks meiden. “Dat sprak me juist aan, ik wilde iets anders doen dan andere meisjes. En laten zien dat meiden ook kunnen voetballen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief