Manfred Zurhorst (l) van Rotary Club Goes en de Goese wethouder Cees Pille.
Manfred Zurhorst (l) van Rotary Club Goes en de Goese wethouder Cees Pille. Foto: Britta Janssen

Rotary Club Goes schenkt bankje op Kattendijksedijk

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - Wie aan het wandelen is bij de Hollandsche Hoeve in Goes kan voortaan pauzeren op een bankje langs de Kattendijksedijk. Rotary Club Goes heeft het bankje geschonken.

“Dit is het derde bankje dat we schenken in Goes”, vertelt voorzitter Manfred Zurhorst van Rotary Club Goes. “Voor de Oude Zeedijk hebben we, op verzoek van een dame die er een uitrustplekje miste, twee bankjes geschonken en nu is deze er.” De club krijgt volgens de voorzitter vele verzoeken om initiatieven te steunen. “De bankjes vonden we zo’n leuk idee dat we het meteen omarmd hebben. Het is een lokaal initiatief en iedereen kan er gebruik van maken. We hopen nu ieder jaar een bankje te schenken in Goes.”

Wethouder Cees Pille vertelt dat de gemeente Goes blij is met de bankjes. De gemeente is onder meer betrokken bij de locatiekeuze en plaatsing van de duurzame bankjes. “Door corona zijn Goesenaren, net als de rest van de Nederlanders, massaal aan de wandel. We willen inwoners in beweging brengen en laten genieten van de natuur. Daar passen dit soort initiatieven goed bij. Ik ben benieuwd waar het volgende bankje komt te staan.”

Typisch

Zittend op het nieuwe bankje, dat is geplaatst langs het wandelnetwerk van Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ), zie je van alles, van nieuwbouw tot de natuur bij de Hollandsche Hoeve. “Je kijkt hier naar kenmerken van het Zeeuwse landschap, zoals de oude populieren waarin graag uilen en vleermuizen huizen”, legt SLZ-directeur Joan van der Velden uit. “Ook de meidoorns vormen een typische structuur voor Zeeland.” Ze zijn, anders dan elders in het land, in Zeeland veel geplant als natuurlijke afscheiding tussen weilanden, aldus Van der Velden, van huis uit bioloog. “Er zijn veel meidoorns, omdat je hier veel kleine boertjes had en ze goed groeien op kleigrond en dijken. De oude dijken zie je hier ook prachtig.”

Koploper

Het totale wandelnetwerk van SLZ beslaat 2745 kilometer. Daarvan leidt 2048 kilometer over verharde wegen en 697 kilometer over onverharde paden. Over het onderhoud ontfermen vrijwilligers door de hele provincie zich. “Zeker nu met corona wordt het wandelnetwerk ontzettend goed gebruikt”, merkt Van der Velden. “We hopen dat mensen ook na corona blijven wandelen.” Omdat de stichting natuur beheert op terreinen van derden, werkt ze samen met allerlei grondeigenaren, zoals overheden en agrariërs. De gemeente Goes zet zich volgens Van der Velden goed in voor het landschap. “Zo is Goes koploper op het gebied van ecologisch gazonbeheer.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief