Afbeelding

‘Wij blijven kwalitatief goede zorg coördineren en faciliteren’

Door: Britta Janssen Algemeen

HEINKENSZAND – Onlangs heeft de ZHCo en PeriScaldes zijn intrek genomen in het voormalig R&B Wonen-gebouw aan het Van der Biltplein in Heinkenszand. De binnenkant van het pand is in een nieuw jasje gestoken en is opnieuw ingedeeld. Veel materialen en meubilair zijn duurzaam hergebruikt. Met de verhuizing naar Heinkenszand zijn beide organisaties centraal in Zeeland komen te liggen.

PeriScaldes en de ZHCo zitten momenteel in een fusietraject. Beide zijn belangrijke samenwerkingspartners in de eerstelijns- (huisartsen)zorg. De organisaties zijn werkzaam voor de huisartsen in Walcheren, Schouwen-Duiveland en de Bevelanden. Mirjam Braamse, beleidsmedewerker specialistische zorg en projectleider verhuizing/verbouwing, is erg blij met de verhuizing. “We hebben al hetzelfde bestuur, maar zijn nog verschillende organisaties. We moeten dus nog verder fuseren en dan is het handig als je bij elkaar in één pand zit. Zo weet je van elkaar wat je doet en kunnen we optimaal gaan samenwerken.”

Naamsbekendheid

Mirjam is nu een klein jaar in dienst van PeriScaldes. “Mijn functie is betrekkelijk nieuw. Ik moet er mede voor zorgen dat de juiste zorg op de juiste plaats komt. We coördineren veel zorg die uit de ziekenhuis komt, want de zorgkosten hiervoor reizen de pan uit. Veel van deze zorg kan ook in de eerstelijn, in samenspel met de huisartsen en andere disciplines, geboden worden. De missie van de nieuwe huisartsenorganisatie is dan ook het faciliteren, organiseren en innoveren van de Zeeuwse huisartsenzorg en de daaraan gekoppelde eerstelijnszorg. Kwaliteit van deze zorg staat voorop, tegen verantwoorde kosten, met voldoening van de zorgverleners, gericht op alle bewoners van Zeeland. Met één regionale organisatie versterken we de organisatiekracht van huisartsen en is er een duidelijk aanspreekpunt waardoor ook grote regionale vraagstukken opgepakt worden. “ZHCo en PeriScaldes zijn vrij onbekende organisaties voor de Zeeuwse inwoners, de zorg wordt geleverd door de zorgverleners. Door vaker de krant op te zoeken en onze sociale media kanalen te benutten hopen we op meer naamsbekendheid zodat de Zeeuwse patiënt meer inzicht krijgt in het ingewikkelde zorglandschap.”

Duurzaamheid

Het gebouw is zo ingericht dat de ruimtes optimaal benut kunnen worden. Zo zijn er naast een aantal overlegruimtes, ook inspiratieruimtes, ruimtes waar webinars/seminars en scholing gegeven kunnen worden en zijn er werkplekken gecreëerd waar men zich kan terugtrekken om een online-gesprek te voeren. “De ruimtes zijn echt fantastisch”, vindt Mirjam. We zijn heel goed geadviseerd door Janine Pieters-De Groene van Greendot design. We vonden duurzaamheid ook heel belangrijk en we hebben veel meubilair, zoals bureaus en stoelen en lampen meegenomen vanuit de oude locaties. Overal is er glas, want we willen werken in een open cultuur en we willen als organisatie transparant zijn. Het mooie vind ik dat we nu één aanspreekorganisatie zijn voor alle huisartsen, ketenpartners, zoals de fysiotherapeut, diëtist, leefstijlcoaches,  laboratoria, ziekenhuizen enzovoorts. In dit pand kunnen we weer jaren vooruit.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief