Pieter Meulmeester leert voor hovenier.
Pieter Meulmeester leert voor hovenier. Foto: DVO-foto/Dennis van Overbeeke

Het groen zit bij Pieter Meulmeester in de familie

Door: Britta Janssen Algemeen

Hij twijfelde nog een tijdje wat hij later wilde gaan worden. Werken in de bouw of toch aan de slag als hovenier? Na de nodige snuffelstages en tips van zijn vader, die ook werkzaam is in de aanleg van tuinen, werd het dat laatste. En dus volgt Pieter Meulmeester de opleiding tot hovenier en doet hij tegelijkertijd ervaring op bij Jan Pouwelse Groendoeners.

Met zijn zeventien jaar heeft de inwoner van Arnemuiden nog genoeg tijd om de fijne kneepjes van het hoveniersvak in zijn groene vingers te krijgen. Vooral zijn vader, die ook bij Groendoeners werkte, maar inmiddels voor zichzelf is begonnen, geldt als goede leermeester. “Hij geeft mij natuurlijk heel veel tips”, vertelt Pieter Meulmeester. “Bijvoorbeeld bij de bestrating, hij heeft technieken die ik dan weer kan gebruiken. Zo leer je eigenlijk het meeste.”

Leerzaam

Dat hij uiteindelijk terecht zou komen bij het bedrijf waar hij nu, naast een dag school, vier dagen in de week werkt, is niet zo verwonderlijk. “Ik ben hier begonnen als zaterdagbaantje. Dus toen ik de opleiding ging volgen, wist ik meteen dat ik hier aan de slag wilde gaan.”
Ondanks wat twijfels, koos Pieter dus toch voor ‘de groene vingers’ van het Groen College in Goes. “Het is de opleiding ‘Vakbekwaam hovenier’, niveau 3. Dat duurt in totaal drie jaar, ik zit nu aan het eind van de eerste. Daarna ben je volwaardig hovenier.” Maar zover is het nu dus nog niet. “Het is meelopen met de ervaren mensen hier, vooral bij het aanleggen van tuinen. Door mee te kijken en mee te werken, leer je enorm veel.”
Pieter weet inmiddels dan ook precies wat het vak zo mooi maakt. “Lekker buiten. Je begint met niks en eindigt met een mooie tuin. Dat geeft de voldoening.” Al is het natuurlijk niet alleen maar rozengeur en maneschijn. “Slecht weer is een stuk minder en soms kom je dingen tegen in de grond, waar je niet op zat te wachten.” Ook het meten is soms een uitdaging, vertelt hij. “Een tuin loopt niet altijd haaks aan het huis, dan is het lastiger meten. Maar daar komen we altijd wel weer uit.”

Familie

Natuurlijk zorgt het eindresultaat voor de nodige energie, maar na een dag hard werken zit Meulmeester er meestal behoorlijk doorheen. “Het is best zwaar werk. Je moet natuurlijk veel dingen tillen, veel zware dingen ook. Aan het einde van de dag, ben je vaak helemaal op.” Toch is het niet alleen fysiek werk, heeft hij gemerkt. “Het is ook veel nadenken, voorbereidingen treffen. Welke soort bestrating kies je, wat voor tuin is het? Alle tuinen zijn anders, er is er eigenlijk nooit eentje hetzelfde.”
Tot nu toe gaat het hem goed af, hij weet wel waarom. “Ik heb een redelijk goed inzicht en ben vrij handig, dat helpt ook wel.” In de toekomst hoopt hij natuurlijk als hovenier aan de slag te gaan, misschien wel bij het bedrijf van zijn vader. “Dat zou zomaar kunnen, dat zou wel heel mooi zijn. Mijn broertje wil ook graag het ‘groen’ in, dan zou het echt een familiebedrijf worden. Het zit dus ook wel in de familie bij ons!”

PASPOORT:

Naam:
Pieter Meulmeester, 17 jaar

Woonplaats:
Arnemuiden

Burgerlijke staat:
Geen relatie

Opleiding:
Vakbekwaam hovenier niveau 3 Groen College

Hobby’s:
Tuinieren en afspreken met vrienden

BIJDRAGE DANIËL WISSEL



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief