Brigitta Weezepoel kon haar vuurwerkbestelling gelukkig nog annuleren.
Brigitta Weezepoel kon haar vuurwerkbestelling gelukkig nog annuleren. Foto: Coby Weijers

‘Tweede vuurwerkverbod is begin sterfhuisbeleid’

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - Het geselecteerde assortiment voor dit jaar kon Brigitta Weezepoel gelukkig nog afbestellen, maar dat betekent niet dat Weezepoel Vuurwerk in Goes geen kosten heeft door het vuurwerkverbod. “De bunkers zijn gekeurd en er is onderhoud aan gepleegd”, noemt Weezepoel twee voorbeelden.  

Naast inkomsten - de investering twee jaar geleden in de nieuwe vuurwerkwinkel is nog niet terugverdiend - gaat Weezepoel ook de gezelligheid van de vuurwerkverkoop voor het tweede jaar op rij missen. “Dat zijn drie lange, zware, maar oh zo gezellige dagen, want je ziet allemaal mensen die van vuurwerk houden. We turnen de winkel hiervoor helemaal om tot vuurwerkexperience met een groot scherm met boxen waar je de hele dag het vuurwerk ziet en hoort knallen.” Ze hoopt dat dit feestje, met koffie, warme chocomelk en oliebollen voor wachtende klanten, volgend jaar december weer wel gevierd kan worden, maar Weezepoel vreest ervoor. “Ik denk dat dit het begin is van een sterfhuisbeleid, waarbij de vuurwerkverkoop helemaal verdwijnt.”

Illegaal

Het verbod is ingesteld, omdat de ziekenhuizen door de coronacrisis geen capaciteit hebben om veel vuurwerkslachtoffers op te nemen. Enerzijds begrijpt Weezepoel dat, maar ze vraagt zich af of het verbod veel effect heeft. “De vuurwerkbranche doet ontzettend veel voor veilig vuurwerk. Knallers en pijlen zijn al verboden om het aantal ongelukken te verminderen, we verkopen alleen gekeurde producten en we geven een bril en aansteeklont mee aan klanten. Met dit verbod gaan mensen hun vuurwerk over de grens halen en meer illegaal vuurwerk kopen. Daarom denk ik dat de ziekenhuizen door dit verbod niet erg worden ontlast.”
Georganiseerde vuurwerkshows zijn volgens Weezepoel ook geen totale oplossing. “De meeste liefhebbers willen toch graag zelf vuurwerk afsteken. Daarom hoop dat ik dat we volgend jaar weer mogen knallen met de jaarwisseling. Samen sterk voor gekeurd siervuurwerk.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief