<p>Burgemeester Margo Mulder van de gemeente Goes.</p>

Burgemeester Margo Mulder van de gemeente Goes.

(Foto: Hans Colijn)

Burgemeester Goes vindt schade jaarwisseling ‘schokkend’

GOES - “We lijken toleranter te worden over vernielingen tijdens de jaarwisseling, terwijl een ontplofte container in de zomer een highlight zou zijn in de media.” In plaats van rijtjes op te noemen van schades door vernielingen van de afgelopen jaarwisselingen, vraagt burgemeester Margo Mulder van de gemeente Goes aandacht voor de vervagende norm rondom het vernielen van spullen. Ze vindt dat daar geen excuses voor zijn. “De schade van deze jaarwisseling is met 33.820 euro aanzienlijk. Je kunt zeggen dat dit bedrag lager is dan vorig jaar, maar ik vind het schokkend.”


De gemeente Goes heeft in aanloop naar oud en nieuw voor 11.000 euro aan voorbereidende maatregelen getroffen om schade tijdens de jaarwisseling te beperken. Daarbij zijn voorzieningen als afvalbakken afgesloten. Desondanks zijn er eigendommen van particulieren en gemeente, zoals ondergrondse afvalcontainers, vernield en beschadigd. “Dat is met zwaar vuurwerk gebeurd, dat ik in sommige gevallen bewust explosieven noem, want het is hartstikke gevaarlijk. Er is geen enkele reden te bedenken dat je zo andermans eigendommen mag vernielen. Ook niet dat het door corona een rotjaar was.” 

In strijd tegen illegaal vuurwerk heeft de politie in de weken voor oudjaar verschillende partijen illegaal vuurwerk gevonden en in beslag genomen. De burgemeester stelt dat er genoeg politie en boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) op de been waren voor de jaarwisseling. En meer dan voorzieningen afsluiten kun je ter voorkoming van schade niet doen, zegt ze. Schade tijdens de jaarwisseling aanpakken, kunnen de politie en overheid niet alleen, benadrukt Mulder. “Dit is een maatschappelijk probleem, dat we met zijn allen samen moeten oplossen.” 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/beveland&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;