De kranslegging in Orry-La-Ville in Frankrijk
De kranslegging in Orry-La-Ville in Frankrijk Foto: Gemeente Kapelle

Gemeente Kapelle en Jonge Kracht aanwezig bij herdenking op Nederlandse militaire begraafplaats in Orry-la-Ville (F)

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

ORRY-LA-VILLE - Elk jaar op 4 mei vindt op de Nederlandse militaire begraafplaats in het Franse Orry-la-Ville een herdenking plaats van de Nederlandse militairen die zijn gesneuveld op Frans grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op de begraafplaats in Orry-la-Ville liggen daarvan 114 militairen begraven. Omdat in de gemeente Kapelle de Franse militaire begraafplaats is gelegen, vindt tussen beide gemeenten sinds 2009 een uitwisseling plaats. Vanwege Covid19 was het er in 2020 en 2021 niet van gekomen, maar dit jaar reisde weer een gemeentelijke delegatie uit Kapelle af naar Frankrijk.

Om dit luister bij te zetten reisde Showkorps Jonge Kracht met de delegatie mee. Op maandagavond verzorgde Jonge Kracht een rondgang door het dorp, wat door veel inwoners enorm werd gewaardeerd. Eveneens werd een succesvol concert gegeven op dinsdagavond in de kerk in Orry. De Nederlandse ambassadeur in Frankrijk, Zijne Excellentie Pieter de Gooijer, was samen met zijn vrouw speciaal uit Parijs gekomen om het concert bij te wonen. 

Woensdagmiddag vond de herdenking plaats op de militaire begraafplaats. Naast de Nederlandse ambassadeur en de burgemeester van Orry-la-Ville, Nathanaël Rosenfeld, legden wethouder en loco-burgemeester Annebeth Evertz samen met raadslid Iman Vleugel namens de gemeente Kapelle een krans bij het monument. Ambassadeur De Gooijer heeft Zeeuwse roots, zijn vader kwam uit Goes en zijn moeder uit Wemeldinge. Tijdens de receptie na afloop van de ceremonie haalde hij herinneringen op uit de tijd dat hij in Wemeldinge logeerde bij zijn grootouders. “We lieten ons meevaren naar Hansweert om van daaruit weer terug te liften met een schip naar Wemeldinge”.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief