Afbeelding
Foto: Arend van der Wel

Even genieten van een gat (en van de Villa)

Door: Arend van der Wel Algemeen

GOES - Eind februari was het GAK-kantoor – ‘het lelijkste gebouw van Goes’ – volgens de uiteindelijke planning met de grond gelijk. Maar onder die grond zat ook nog wat: een kelder en fundamenten. Die zijn nu op een haar na verwijderd, zodat straks voor het complex van dertig ‘comfortappartementen’ ongehinderd geheid of geboord kan worden. Daarom wordt de foto van ‘het mooiste bouwgat van Goes’ een beetje ontsierd door bouwactiviteit. Voor we het weten staat op die plek dus opnieuw een fors gebouw en is het onverwachte, tijdelijke zicht op de twee kerken én op de Villa verdwenen.  

Volgens de website van architectenbureau Rothuizen was het belangrijk bij het ontwerpen van het nieuwe gebouw om rekening te houden met ‘de verhouding ten opzichte van de muziekschool en het profiel van de Van de Spiegelstraat’. Fijn, dat belooft wat. ‘Dit heeft geresulteerd in een bouwmassa van zes bouwlagen’. Da’s toch schrikken dan, op papier. Maar we worden direct gerustgesteld: ‘De riante balkons en terrassen worden gebruikt om het gebouw visueel op te delen in kleinere blokken om een prettige schaal voor dit deel van de Van de Spiegelstraat te krijgen’. We houden wel van prettige schalen, toch?

Nu de Villa, door de architect hierboven nog ‘muziekschool’ genoemd. De Villa zagen we natuurlijk altijd wel, maar nu we ook een zijkant zien, stijgt het gebouw wel in aanzien en allure. Ik heb mijn kleindochter meegetroond naar deze plek om te checken of zij net als ik bij het aanschouwen van de Villa een Eftelinggevoel krijgt. ‘Villa Volta?’, vroeg ze. Nee, zo eng en raadselachtig is onze Villa niet, maar ik wist genoeg: niet het Eftelinggevoel dat ik bedoel. Ze vindt het wel een heel mooi gebouw: ‘Een paleisje; er heeft vroeger vast een koning ofzo in gewoond’. Maar zoals vaker is de werkelijkheid prozaïscher. De Villa is in 1886 gebouwd als woonhuis voor de industrieel directeur van de plaatselijke meelfabriek. In 1893 vertrok deze Salberg al en van 1895 tot 2017 werd zijn huis het domicilie van achtereenvolgens het Rijks Landbouw Proefstation, de Keuringsdienst van Waren, het Centrum voor Kunstzinnige Vorming en – daar is-ie – de Zeeuwse Muziekschool. In 1973 was het trouwens even spannend: de gemeente had sloopplannen, maar het actiecomité ‘Red de Villa’ stak daar een stokje voor. In 2018 heeft de gemeente het gebouw verkocht; de nieuwe bestemming is nog onbekend. De Villa staat nu leeg; als het maar geen Villa Volta wordt…

Tekst en foto: Arend van der Wel 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief