Martijn Gijssel bij 'zijn' molen in Kortgene.
Martijn Gijssel bij 'zijn' molen in Kortgene. Foto: Jeppe Rottier

Publiek weet opengestelde molens te vinden, ook die in Kortgene

Door: Jeppe Rottier Algemeen

KORTGENE - Afgelopen weekend reden oldtimers van de jaarlijkse Molentocht langs verschillende molens in Zeeland, maar ook de molens zelf stonden extra in de aandacht. De Nationale Molendagen zijn druk bezocht, zo ook molen De Korenbloem in Kortgene. 

Als opvolger van een oudere houten molen werd ‘De Korenbloem’ in 1873 gebouwd. Om meer wind te kunnen vangen boven de almaar groeiende bomen in Kortgene werd hij iets hoger gebouwd dan zijn voorganger. In 1905 kreeg de molen de nodige wiekverbeteringen waarna vele tientallen jaren van succesvolle productie volgden. Toen de molen in 1953 stilviel werd er overgestapt op productie aangedreven door een motor. Nadat ook die productie na een aantal jaar ten einde liep verviel de molen in een ruïne. In 1977 werden zelfs de wieken, de kap en de stelling van de molen gehaald, waarna de molen voor bijna veertig jaar in slechte toestand aan zijn lot werd overgelaten. Totdat in 2009 werd besloten om de molen te restaureren. Na twee jaar restaureren was de molen in 2011 weer te bewonderen in originele staat. 

Waar de molen al bijna honderdvijftig jaar oud is heeft De Korenbloem een kersverse molenaar. Martijn Gijssel is zestien jaar oud en is helemaal gek van molens. Toen hij van de stichting het aanbod kreeg om molenaar te worden kon hij dat dan ook niet afslaan. ‘’Door mijn autisme heb ik altijd een grote fascinatie gehad voor alles wat draait. Daarom vind ik molens zo mooi, omdat ze levensgroot zijn en je er daadwerkelijk in kunt’’, zegt hij. ‘’Naast dat zijn ze heel veelzijdig. Met alleen al vijf tot tien verschillende types en vele regionale kenmerken.’’ Omdat hij zo’n groot fan van molens is was er dan ook geen logischere opleiding dan de opleiding tot vrijwillig molenaar. ‘’Toen corona kwam werd het werk in de molen waar ik werkte een stuk beperkter. Daarom ging ik een keer mee met een andere molenaar naar de molen in Kortgene en dat beviel heel goed.’’ Sinds september 2020 zit Martijn bij De Korenbloem en sinds augustus 2021 heeft hij ook de sleutel van de molen. ‘’Ik doe niets liever dan in de molen bezig zijn!’’



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief