Vrijwilliger Ria Hilgeman staat op de cover van de brochure.
Vrijwilliger Ria Hilgeman staat op de cover van de brochure. Foto: Jessica Rovers

Brochure zet Goese vrijwilligers in spotlight: ‘Ik word gelukkig als ik iets voor iemand kan betekenen’

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES – In Ter Weel in Goes is de brochure ‘Samen ouder worden’ feestelijk gelanceerd. Hierin staan acht portretten van vrijwilligers uit de gemeente Goes die vertellen over de kracht en de waarde van vrijwilligerswerk.

Programmamedewerker Adrianne Diepeveen-Baas van het platform Vrijwillige Inzet vertelde, in het bijzijn van vrijwilligers, dat het programma Samen Ouder Worden inzet op samenwerkingen met ouderen, vrijwilligers- en bewonersinitiatieven, de gemeente en met beroepskrachten in zorg en welzijn, die beter aansluiten bij de wensen van ouderen. “Het programma is gelanceerd vlak voor de corona”, aldus Diepeveen-Baas. Er wordt samengewerkt in vijfendertig gemeenten en tien organisaties. De pilot vond plaats in Middelburg en daarna was Goes aan de beurt. Het doel van het programma is de waarde van ouderen te versterken door middel van vrijwillige inzet. Het is belangrijk dat mensen blijven deelnemen aan de samenleving en dat de kracht (ervaring, kennis en kunde) van de oudste generatie zichtbaar gemaakt en gemobiliseerd wordt. Daarnaast is het programma er op gericht op een betere afstemming tussen vrijwilligersorganisaties”.

Omzien

De brochure is in een oplage van tweeduizend gedrukt en bedoeld om te inspireren en vrijwilligerswerk door ouderen te stimuleren. “Kenmerkend vond ik dat alle geïnterviewden hun vrijwilligerswerk als heel normaal ervaren. Ik vind dat zij wel mogen beseffen dat ze een beetje bijdragen aan een mooiere wereld”, stelt Adrienne. Dat geldt ook voor de 85-jarige Ria Hilgeman die op de voorkant van de brochure prijkt. “Ik vind het heel leuk om in de folder te staan, maar omdat ik mijn vrijwilligerswerk zo graag doe, voelt het niet als heel bijzonder. Ik heb in een verzorgingstehuis gewerkt als schoonmaakster, maar nam al snel wat zorgtaken op mij omdat mij dat altijd al aantrok: het omzien naar een ander”. Ria werkt nu al bijna vijfentwintig jaar als vrijwilligster voor de NPV, een organisatie die zich richt op het geven van thuishulp. “Ik bezoek elke twee weken een vrouw die niet kan praten. Op een gegeven moment leer je elkaar zo goed kennen dat je elkaar kunt begrijpen zonder woorden. Dat vind ik heel mooi. De lach van iemand geeft zo veel positiviteit. Ik word heel gelukkig als ik iets voor een ander kan betekenen”.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief