Jan Doense is festivaldirecteur van Film by the Sea.
Jan Doense is festivaldirecteur van Film by the Sea. Foto: Annet Eekman

‘Festival haalt kwalitatief beste films naar Zeeland’

Door: Jessica Rovers Algemeen

VLISSINGEN - Nog een paar weken en dan vormt bioscoop CineCity in Vlissingen opnieuw het decor voor het internationale filmfestival Film by the Sea. Dit jaar beleeft het gerenommeerde filmevenement zijn 24e editie en is met meer dan honderd films weer terug op het niveau van voor de twee coronajaren.

Toch is het festivaldirecteur Jan Doense niet te doen om de hoeveelheid films, maar de kwaliteit ervan. “Het is natuurlijk geweldig dat we weer een onbeperkt festival kunnen organiseren, want er is eindelijk weer ruimte voor feesten en livemuziek. Dat hebben we wel gemist de afgelopen twee edities. We hebben de mazzel gehad dat we tussen de lockdowns in toch relatief normale festivals hadden. Er waren weliswaar minder films, maar evenveel vertoningen als de jaren daarvoor. We hadden ook online programma’s, maar het merendeel van de films werd toch in de bioscoop bekeken. De kwaliteit van de films stond en staat ook dit jaar weer bovenaan.”
Doense vertelt dat ze voor de komende editie toch ook weer gekozen hebben voor een online programma. “Hybride festivals zijn na corona niet meer weg te denken. We willen mensen in bijvoorbeeld Groningen ook de mogelijkheid bieden het festival mee te maken.”

Drive-in

Ook dit jaar onderscheidt Film by the Sea zich volgens Doense door een enorm gevarieerd aanbod. “We hebben weer ontzettend veel mooie, nieuwe films. Het festival specialiseert zich in boekverfilmingen, maar er worden ook veel Franstalige films vertoond. We hebben een beetje het imago dat er alleen moeilijke films te zien zijn, maar naast arthousefilms worden er ook volop goede, laagdrempelige films vertoond. We willen voor een zo breed mogelijk publiek programmeren en hebben voor elke filmliefhebber wat te bieden.” Naast de reguliere filmvertoningen vindt er bovendien een aantal specials plaats, zoals een drive-in voorstelling bij de Machinefabriek (Fast and Furious 7), een vertoning van een zwijgende film in de Sint Jacobskerk onder begeleiding van piano, percussie en flamencogitaar (Blood and Sand, 1922) en een openluchtvertoning op het strand bij Pier 7 (E.T. - The Extra-Terrestrial, die dit jaar zijn veertigste verjaardag viert).

Kwaliteitsfilms

Filmtheaters in Zeeuwse steden en Bergen op Zoom presenteren daarnaast satellietprogramma’s. Volgens Doense is de relatie tussen Film by the Sea en de Zeeuwse filmtheaters goed, maar kan nog beter. “Het is jammer dat er nog geen budget is voor een gezamenlijke campagne. Via het programma ‘Samen in zee’ willen we hiervoor subsidie aanvragen, onder meer ook om een garantiefonds op te richten voor het geval de kosten voor het vertonen van een film voor een filmtheater hoger zijn dan de inkomsten”. Doense wil met Film by the Sea in Zeeland een podium bieden aan kwaliteitsfilms. “Het zijn niet allemaal wereldpremières. Veel films hebben die al op Cannes, Berlijn of Sundance gehad. In die zin steken wij onze nek misschien iets minder ver uit dan die wereldberoemde festivals, maar zo weten we wel zeker dat we het allerbeste kunnen bieden.”

Meer informatie

Film by the Sea vindt plaats van 9 tot 18 september. Kijk voor meer informatie op www.filmbythesea.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief