Kinderen leggen bloemen onder het toeziend oog van een veteraan.
Kinderen leggen bloemen onder het toeziend oog van een veteraan. Foto: Britta Janssen

Jeugd legt ook bloemen bij herdenking Baarland

Door: Britta Janssen Algemeen

BAARLAND - Bij de winderige, zonnige herdenking van de bevrijding in Baarland was woensdagmiddag ook een rol voor kinderen weggelegd. In aanwezigheid van verschillende veteranen hield kinderburgemeester Thomas Heijboer van de gemeente Borsele een toespraak en jongens en meisjes van allerlei leeftijden legden bloemen en kransen bij het monument aan de Zeedijk.

Burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele zei dat vandaag, 26 oktober, 78 jaar geleden met de landing van de geallieerden bij Baarland de bevrijding van Zuid-Beveland begon. Op 30 oktober was heel Zuid-Beveland bevrijd. “Maar er was niet overal sprake van een feeststemming. De omgeving was zwaar getroffen en er zijn veel slachtoffers gevallen. Voor veel mensen zou het leven nooit meer hetzelfde zijn.” De burgemeester sprak zijn woorden ook in het Engels en bedankte onder meer de Schotse en Canadese veteranen in het bijzonder. “Moedige strijders, die hier vaak niet eens vandaan kwamen, betaalden de hoogste prijs voor onze vrede. We zullen hen blijven herinneren.”

Kinderburgemeester Thomas sprak zelfs op rijm over de gebeurtenissen bij Baarland in het najaar van 1944. Zowel de burgemeester als kinderburgemeester refereerde aan de oorlog in Oekraïne met de boodschap dat vrijheid kostbaar en niet vanzelfsprekend is. 

Marien de Mol, geboren in Bakendorp en zijn leven lang wonend in Baarland, was een van de aanwezigen tijdens de plechtigheid. Hij hoopt op 23 november 100 jaar te worden en heeft nog nooit een herdenkingsceremonie gemist. De bevrijding staat in zijn geheugen gegrift, vertelt De Mol. “Alles komt weer voorbij als ik hier zit. De bevrijding is een van de mooiste herinneringen uit mijn leven. Sommige dingen vergeet je nooit.”

Burgemeester Dijksterhuis temidden van 2 Schotse veteranen.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief