Kiwanislid Marco van Oosten plant een lindeboom in 's-Heerenhoek
Kiwanislid Marco van Oosten plant een lindeboom in 's-Heerenhoek Foto: Ronald van der Hart

Kiwanis Goes de Bevelanden plant Lindebomen

Door: Sandra Broosus algemeen

GOES - Op zaterdag 9 december hebben leden van Kiwanis-club Goes-de Bevelanden grenslindes geplant op twee historisch markante plaatsen in ’s-Gravenpolder en ‘s-Heerenhoek in de Zak van Zuid Beveland.

Historisch gezien is het planten van grenslindes een eeuwenoude traditie voor Zuid-Beveland en uniek in Nederland. Sinds de eerste inpolderingen in het begin van de Middeleeuwen werden op Zuid- Beveland al lindebomen geplant als begrenzing van een polder of scheiding van een ambachtsheerlijkheid. Nergens anders buiten Zuid-Beveland zijn plaatsen bekend waar in het verleden ooit een linde als grensboom is geplant.

Het samenspel van mens en natuur is kenmerkend geweest voor de opbouw van Zuid-Beveland: de mens die bedijkte, waarna de natuur weer zand en slib aanvoerde voor de volgende bedijking.

De lindeboom markeerde de grens tussen de bedijkingen en werd zo tot een symbool met een diepere betekenis voor dit land.

Sinds haar oprichting in 1986 houdt Kiwanis Goes-de Bevelanden zich o.a. bezig met het in ere herstellen van dit historisch gebruik. Door de jaren heen zijn er namelijk veel van deze bomen verdwenen door ziekte, verkavelingen en aanleg van wegen. In samenspel met natuurorganisaties wordt gekeken naar verantwoorde en passende locaties om te planten.

Zaterdag was er weer een plantmoment. Oud-huisarts Corstanje mocht een boom planten vanwege het feit dat zijn ruim 30 jaar oude boom het veld moest ruimen vanwege een gasleiding van Dow. Marco van Oosten mocht ook een nieuwe boom plaatsen vanwege vandalisme van zijn in 2012 geplantte boom. Gudo Klein Gebbink en Paul Platier mochten een lindeboom planten vanwege hun toetreden tot serviceclub Kiwanis Goes de Bevelanden. Zij zetten de mooie traditie voort.

www.kiwanisgoesdevelanden.nl [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief