Veilige Start helpt kwetsbare zwangere vrouwen.
Veilige Start helpt kwetsbare zwangere vrouwen.

Veilige Start helpt kwetsbare zwangere vrouwen

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - Om (ongeboren) kinderen van kwetsbare zwangere vrouwen een goede start, is het project Veilige Start opgezet. Naar Walchers voorbeeld besluiten de Bevelandse gemeenten deze weken of het project ook naar de Oosterschelderegio komt. De gemeenten Goes, Noord-Beveland en Kapelle hebben al een ingestemd met een proef van een jaar. Die zou begin volgend jaar kunnen starten.


“Ik vind dit een mooi project”, zegt de Kapelse zorgwethouder Annebeth Evertz. “Het aantal zwangere vrouwen dat kwetsbaar is, bijvoorbeeld door verslavingsproblematiek, psychische problemen of doordat ze een zwervend bestaan leiden, neemt toe. Het is belangrijk om er zo vroeg mogelijk bij te zijn om hen te helpen en begeleiden en zo een veilige omgeving voor het kind te creëren.” Om hoeveel vrouwen het op de Bevelanden gaat, kan Evertz nog niet zeggen. “Dat is een van de zaken die in de proef naar voren moeten komen. Op Walcheren zijn er op jaarbasis zo’n zestig vrouwen geholpen.”

Vertrouwen
Voor het project werken allerlei instanties in de zorg samen. Via deze organisaties komen de kwetsbare vrouwen in beeld. Bij Veilige Start krijgt de (aanstaande) moeder begeleiding van een speciaal opgeleide maatschappelijk werker. Deze zogenaamde aandachtsfunctionaris legt in samenwerking met ziekenhuis Adrz verbindingen met zorgpartijen die de vrouw kunnen helpen, zoals verloskundigen, kraamverzorgers, medewerkers van de gezondheidsdienst GGD en jeugdgezondheidszorg, huisartsen, jongerenwerkers en de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) van de gemeenten. “Door met deze partijen afspraken te maken krijgt de zwangere vrouw ook vertrouwen in de zorgprofessionals en zorgen we ervoor dat ze de zorg niet gaan mijden”, aldus Evertz. Indien nodig blijft de aandachtsfunctionaris ook na de geboorte betrokken bij moeder en kind.

Zelfredzamer
Veilige Start moet de vrouwen volgens Evertz sterker en zelfredzamer maken, zodat ze zelf voor hun kinderen kunnen zorgen. “Als zij leven in risicovolle situaties kan dat stress veroorzaken en dat schaadt mogelijk de gezondheid van het ongeboren kind. En als er geen goede hechting is tussen moeder en baby kan het kind daarvan later last krijgen.”

Ingrijpen
Na een halfjaar en aan het einde van de proefperiode vindt er een evaluatie plaats van Veilige Start. “Dan beslissen we of we stoppen of doorgaan met Veilige Start. Met dit project willen we op tijd ingrijpen, om problemen in de toekomst te voorkomen, zodat er minder dure jeugdzorg nodig is.”[l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief