Afbeelding
Foto: Eugène de Kok

Stichting Ook wil gelijke kansen voor alle kids in Goes

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - Niet alleen kinderen van ouders die het kunnen betalen moeten huiswerkbegeleiding krijgen. "Dan ontstaat er kansenongelijkheid", zegt Astrid Geeratz. Om dat te voorkomen heeft zij met Christel Onderdijk Stichting Ook (Onze Onderwijs Kans) opgericht. Kinderen van ouders die een inkomen van minder dan 120 procent van de bijstandsnorm hebben kunnen er een beroep op doen.

Met het idee hebben Astrid Geeratz en Christel Onderdijk een tijdje rondgelopen. Het tweetal runt met Egon Geeratz en Mike Weijmans AMEC-studiecoaching in Goes. Ze kennen de praktijk door en door. "In het huidige onderwijs is er minder tijd om alle kinderen goed te helpen", legt Geeratz uit. "Hier geven wij extra aandacht in de vorm van huiswerkbegeleiding en bijles."
Dat kost echter wel geld. Huiswerkbegeleiding of aanvullende pakketten zoals tweetalig onderwijs worden over het algemeen niet vergoed. "Uit allerlei onderzoeken blijkt dat kinderen van laagopgeleide ouders het minder goed doen in het onderwijs. Deze mensen verdienen over het algemeen minder en kunnen zich dus geen begeleiding veroorloven. Dan krijg je ongelijke kansen. Wij willen dat niet."

Cirkel

Geeratz en Onderdijk kaartten het maanden geleden al eens aan bij de Landelijke Vereniging voor Studiebegeleidingsinstituten (LVSI), die het probleem kende, maar niet goed wist wat ze eraan kon doen. "Als je het via die vereniging landelijk zou oppakken zou het eventuele geld bovendien eerst naar de Randstad gaan, terwijl in Zeeland in verhouding de meeste laagopgeleide ouders wonen. Het is dus juist hier hard nodig. Wij willen de vicieuze cirkel in Zeeland met onze stichting doorbreken."

Overleg

Geeratz en Onderdijk besloten de handschoen op te pakken en richtten, na overleg met gemeenten, SMWO, scholen en andere stichtingen, waarvan er geen één dit soort hulp aanbood, Stichting Ook op. De stichting helpt kinderen uit gezinnen die op of onder de armoedegrens leven. Zij kunnen huiswerkbegeleiding of een aanvullend onderwijspakket aanvragen. Vooralsnog is Stichting Ook er alleen voor kinderen die in Goes naar school gaan, omdat deze gemeente als eerste geld beschikbaar heeft gesteld. Andere gemeenten in de Oosterschelderegio zijn enthousiast en volgen wellicht snel.

Regie

Henry de Miranda is voorzitter van de stichting. "Ik weet zelf wat het bieden van kansen kan betekenen voor kinderen en ben inmiddels in een positie om iets terug te doen", zegt de Goesenaar, die werkt bij het kennis- en adviescentrum van de Woonbond. "Ik wil me hier heel graag voor inzetten. Ik vind dat kinderen de regie moeten hebben over hun keuzes. Te vaak worden zij een richting opgeduwd." Geeratz is het daarmee eens. "Deze vorm van begeleiding kan heel veel resultaat bieden", zegt zij. "Ook op sociaal vlak is het goed voor de kinderen. Na schooltijd zien ze veel andere kinderen in plaats van dat ze thuiskomen in een leeg huis, omdat hun ouders aan het werk zijn."

Rustig

De Miranda zegt dat de stichting een subsidie heeft om maximaal tien kinderen uit de gemeente Goes te begeleiden. "We moeten onze weg nog vinden en beginnen rustig, maar we zijn wel op zoek naar andere fondsen, zodat we straks meer kinderen, ook van buiten Goes, kunnen helpen."

Meer informatie is te vinden op de website https://stichtingook.com.

Ouders kunnen op de site ook een aanvraag voor huiswerkbegeleiding indienen. Voor jongens en meisjes die hiermee in maart willen beginnen moet de aanvraag op 1 februari binnen zijn.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief