Afbeelding

Bewoners Appelstraat aan de slag in 'hun' Zuidtuin

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES – In buurthuis De Pit is donderdag een informatieavond over de Zuidtuin. Deze tuin moet op een leeg grasveld komen, grenzend aan de laatste flat in de Appelstraat. Een jonge bewoner van één van de flats kwam met het idee om dit stukje grond met buurtbewoners om te toveren tot een bloemen- en kruidentuin.

Susannah Koppejan van SMWO begeleidt het project. Zij is heel enthousiast over het initiatief. “Niet alleen wordt het leefgebied van de buurtbewoners verbeterd, ook wordt de bijenpopulatie ondersteund door de grond in te zaaien met planten en bloemen.”

Steentje

Koppejan vertelt dat het idee voor de tuin van de bewoners zelf komt. “Wat het leuk maakt is dat de bedenkster van de Zuidtuin, Brenda Oosterlaak, een jonge meid is, die haar buurt wil opvrolijken en haar steentje wil bijdragen aan het creëren van het leefgebied voor de bijen. Zij heeft hier echt hart voor. Het wijkteam van SMWO is elke week aanwezig in De Pit en via een buurvrouw zijn we met elkaar in contact gekomen.”

Afrastering

Het initiatief wordt vanuit het opbouwwerk van SMWO ondersteund. “Voor ons zijn zulke projecten heel interessant, omdat het veel voor bewoners onderling kan betekenen. Het is een tuin door en voor elkaar. Ze kunnen met elkaar aan de slag. Het is een superleuk middel om een buurt met elkaar te verbinden”, stelt Koppejan. Het stuk grond wordt door de gemeente omgeploegd, waarna het wordt ingezaaid door de buurtbewoners. De gemeente wil graag bijdragen aan het initiatief. “Goes werkt heel leuk mee, omdat ze het een mooi voorbeeld vindt van een burgerinitiatief. We zijn nog in gesprek over de financiering van de zaden en een afrastering.”

Toekomstig

Iedereen is donderdag welkom op de informatieavond die om 19.30 uur begint. Aan het begin van de avond is er een presentatie van imker Jan Honing over het belang van de bijen. Vervolgens kunnen mensen in gesprek gaan over de toekomstige tuin. “We hopen dat er deze avond een werkgroep ontstaat zodat we taken kunnen verdelen. Als de tuin eenmaal is aangelegd zal het onderhoud meevallen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een moestuin hoeft er niet veel aan te worden gedaan.”

Ideeën

Koppejan laat weten dat mensen niet alleen op de informatieavond welkom zijn om hun ideeën te delen. “Ze kunnen ook altijd contact opnemen met SMWO als ze in hun buurt een plantsoen willen of andere leuke ideeën hebben voor hun wijk. Wij willen graag ondersteuning bieden. In Goes zijn er best veel flats en het zou leuk zijn als hierbij meer tuinen zouden komen, die van en door buurtbewoners zijn."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief