Afbeelding

Zeeland is stil tijdens Dodenherdenking

Algemeen

MIDDELBURG - In de hele provincie Zeeland vinden donderdagavond (4 mei) Dodenherdenkingen plaats. Om 20.00 uur is het twee minuten stil.

De Dodenherdenking vindt plaats ter nagedachtenis aan Nederlandse oorlogsslachtoffers, burgers en militairen, die zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Er zijn in alle Zeeuwse gemeenten bijeenkomsten. Tijdens de plechtigheden worden toespraken gehouden en kransen gelegd. Hierbij zijn vaak basisschoolkinderen betrokken. In 's-Heer Hendrikskinderen draagt cabaretier Freek de Jonge een gedicht voor.

Verbonden Volgens het Nationaal Comité 4 en 5 mei voelen Nederlanders voelen zich tijdens de Dodenherdenking op 4 mei en op Bevrijdingsdag op 5 mei het sterkst verbonden met andere Nederlanders ten opzichte van andere momenten van nationale betekenis. Dat blijkt uit het jaarlijkse Nationaal Vrijheidsonderzoek dat in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is uitgevoerd.

Dodenherdenking Tachtig procent van de Nederlanders geeft volgens het comité aan de Dodenherdenking belangrijk te vinden. 'Ruim negen op de tien Nederlanders besteden aandacht aan 4 mei. Zo geeft vijfentachtig procent aan de twee minuten stilte in acht te nemen en volgen zes op de tien Nederlanders de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam.'

ARCHIEFFOTO



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief