Bezoek Rutte Breda
Bezoek Rutte Breda (Foto: Perry Roovers/SQ Vision)

Column Eugène de Kok: Totaal wereldvreemd

  Column

Het is nog steeds één van mijn leukste journalistieke herinneringen. Ik liep pas een paar weken stage op de sportredactie van het regionale dagblad toen de chef mij vroeg of ik een Vlaamse schaker wilde interviewen. Hij was de nummer drie van Belgïe en ging spelen voor een Zeeuwse club. Dat was de moeite van een reisje naar Gent waard. Na een zoektocht met tal van omleggingen en onbegrijpelijke verkeerssituaties, zoals je die vaak in Belgische steden hebt, kwam ik net op tijd aan bij het appartement van de grootmeester. Het was, met alle respect, een puinbak. Zijn kleren lagen her en der door de kamer verspreid, overal lagen boekjes en tijdschriften met spelsituaties van historische schaakpartijen, er stond een computer te zoemen waarop een schaakdatabase open stond en zijn ontbijt, een wit boterhammetje met kaas, stond nog onaangeroerd op de tafel.


Hij vroeg of ik een kopje koffie wilde. Na drie pogingen kreeg ik een kopje lauwe, waterachtige koffie voorgeschoteld. Zolang het over zijn geliefde denksport ging, praatte hij honderduit in schitterende volzinnen, die je één op één kon overnemen. Als het over iets anders ging, werd het moeilijker en begon hij wat te stotteren. ‘Enigszins wereldvreemd’, noemde ik hem dan ook in mijn stuk.

Ik moest vorige week aan hem denken toen zowel Unilever-topman Paul Polman als ING-commissaris Henk Breukink lieten zien niet enigszins, maar totaal wereldvreemd te zijn. Het was de schuld van de Nederlanders met hun gezeur over de dividendbelasting dat Polman had moeten besluiten om de verhuizing van het Unilever-kantoor naar Rotterdam af te blazen. Alsof wij het niet vreemd mogen vinden dat er twee miljard euro in de zakken van buitenlandse aandeelhouders verdwijnt. Breukink deed er nog een schepje bovenop. Hij zei dat mensen hun toon eens moeten matigen over het bankwezen, terwijl zijn bank de laatste jaren werkelijk niets goeds heeft gedaan. De Vlaamse schaker was wereldvreemd op een leuke manier, de topmannen zijn dat op een gevaarlijke manier, mede door de macht die ze hebben. Gelukkig bleek onze premier niet zo wereldvreemd te zijn dat hij na de beslissing van Polman en co bleef vasthouden aan het plan om de dividendbelasting af te schaffen. Hulde. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief