Foto: Pixabay

Column Eugène de Kok: 'Smurfensoep'

  Column

Ik heb eerlijk gezegd geen idee of de smurfen nog steeds op televisie zijn te zien. Ik bedoel niet de slappe, mierzoete real life-films van een paar jaar geleden, maar de ouderwetse tekenfilms. Lachen om lol- en moppersmurf, verlekkerd kijken naar de taarten van koksmurf, luisteren naar de wijsheden van grote smurf en me ergeren aan brilsmurf, het was vroeger bijna dagelijkse kost. Ik vond het leuk, maar ook spannend. Elke aflevering was ik weer bang dat tovenaar Gargamel en zijn kat Azraël één of meerdere smurfen zouden vangen om deze in zijn grote, zwarte pot vol borrelende soep te gooien.


Ik moest aan een roerende Gargamel denken toen ik vicepremier Kajsa Ollongren vrijdag na de ministerraad hoorde praten over de stijgende energierekening. Met de protesten van de gele hesjes in Frankrijk in het achterhoofd staan veel politici opeens op hun achterste benen. Zij vinden het verhogen van de energiebelasting toch niet zo’n goed idee. En het is al helemaal niet de bedoeling dat de rekening van een klimaatakkoord op het bordje komt van de laagstbetaalden en middenklasse. ‘Warm huis wordt een luxe’, gooide de Telegraaf zaterdagmorgen wat fossiele brandstoffen op het vuur. De krant had zich niets aangetrokken van de sussende woorden van Ollongren. “Je moet de duurdere energierekening in de context van alle plussen en minnen zien. Geloof me, iedereen gaat er in januari in koopkracht nog steeds op vooruit”, zei ze, vrij vertaald. Ollongren en haar collega's gooien straks dus het salaris, de woonlasten, wat toeslagen, de energiebelasting en die andere heffingen, de prijzen van een halfje wit, doperwtjes en een onsje schouderham in een grote pot, roeren vervolgens wat in de soep vol cijfer- en lettervermicelli en scheppen dan bij iedereen meer geld in de kom. Bij Gargamel ontbrak echter altijd dat ene ingrediënt, omdat de smurfen hem te slim af waren. Het kabinet zal ongetwijfeld ook één of meerdere ingrediënten vergeten waardoor toch niet iedereen er op vooruit gaat. Het is net zo voorspelbaar als een aflevering van de smurfen. Desalniettemin hoop ik dat iedereen een mooi jaar tegemoet gaat. Laat uw humeur er niet door verpesten. Gargamel bleef ook altijd vrolijk als er smurfen in zijn soep ontbraken. Of herinner ik me dat verkeerd?

l 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief