Foto: Martin Hauer

Vlissingen drie dagen op zijn kop voor Onderstroom

  cultuur

VLISSINGEN - Festival Onderstroom barst donderdag los aan boord van binnenvaartschip ROAN in het Dok met de voorstelling ‘De eeuw van Ariane’, die in de dagen erna nog vijf keer is te zien. Op vrijdag, zaterdag en zondag is er veel meer te doen in Vlissingen. Theatermakers, muzikanten en foodtrucks nemen bezit van de stad.


Het is de 37e editie van het theater- en muziekfestival. “Veel mensen zeggen dat we terugkeren naar het Bellamypark, maar dat is niet echt waar”, lacht directeur Onno Bakker van de Cultuurwerf. De afgelopen twee jaar was het voormalige Hotel Britannia aan Boulevard Evertsen het festivalterrein, nu is het Bellamypark het hart van het driedaagse evenement. “Maar eerder hebben we ook vijf jaar op de Groene Boulevard gestaan. Het is dus niet echt een terugkeer. We vinden het mooi om met Onderstroom bepaalde plekken in Vlissingen te markeren. Ik zou het bijvoorbeeld best een keer in het Nollebos willen doen, als dat zou kunnen. Het gevoel moet een reizend festival zijn. Elk jaar is het anders.”

Gratis

Vanaf vrijdag is het Bellamypark echter het kloppende hart van Onderstroom. In tegenstelling tot voorgaande jaren is het weer gratis te betreden. Voor de specials van het festival moet je een bescheiden bedrag betalen. De straatartiesten gaan met de pet rond.

Er is weer van alles te zien en beleven. “We hebben een unieke programmering. Het festival is bedoeld voor iedereen, laagdrempelig, maar de voorstellingen zijn ook weer niet té makkelijk. Je weet nooit wat je te zien krijgt. Verder is het straattheater van hoog niveau. De mix die je op Onderstroom ziet, heb je bijna nergens.”

Verbloemen

De bezoekers merken weinig van de bezuinigingen waarmee de Cultuurwerf de laatste jaren te maken heeft gehad. Bakker zelf ziet het wel. “We hebben het tot nu toe aardig weten te verbloemen, maar we merken het zelf goed. Er is iets minder variatie in het programma en voor grote, spectaculaire openingen of een volledig muziekprogramma is geen geld meer.”

Murmuyo

Ondanks dat zijn er dit jaar volop hoogtepunten, zeggen Bakker en Sonja Barentsen. De laatste tipt bijvoorbeeld Murmuyo, een straattheateract. “Ik word graag verrast door een voorstelling en bij Murmuyo weet je nooit wat je kunt verwachten. Het is onvoorspelbaar en van heel hoog niveau.” The Love and Peace Police, Claudia Inferno en muziekact The Hackensaw Boys zijn andere ‘must-sees’ volgens Barentsen.

Acrobatisch

Bakker kijkt uit naar de voorstelling van PIT. Het gezelschap staat op de Groene Boulevard met hun theater. Het publiek kijkt van bovenaf naar de acrobatische voorstelling. PIT zet in Vlissingen de laatste puntjes op de i van de nieuwe show. “Dat vinden wij niet erg. We willen graag aan het begin zitten. Onderstroom is een podium voor theatermakers die iets verder willen ontwikkelen. Als je in Carré staat, moet iets klaar zijn, maar hier niet per se. Na Onderstroom zie je voorstellingen vaak nog één of twee jaar terug op andere festivals.”

Beginfase

De spectaculaire show van Vita zat op de 36e aflevering van Onderstroom nog in de beginfase. “Al vond ik het toen al af”, lacht Bakker. Vita keert op veler verzoek terug. De voltooide voorstelling duurt een uur. “Daar ben ik erg benieuwd naar.”

De opening vindt donderdag plaats met de voorstelling 'De eeuw van Ariane' van Theatergroep Ausdauer. De muziektheatervoorstelling is te zien op het binnenvaartschip ROAN in het Dok.

Het volledige programma van Festival Onderstroom is te vinden op de website www.festivalonderstroom.nl. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief