Afbeelding

Vrijwillige hulpdienst springt bij als het even niet lukt

Algemeen

ULVENHOUT - Hoe vaak komt het niet voor dat iemand beperkt is in handelen en doen? Beperkingen waarbij vroeger via goed nabuurschap hulp werd geboden, maar dat nu bijna nergens meer voorkomt. Dat geldt echter niet voor Ulvenhout en Bavel. Daar houden vrijwilligers van de stichting Vrijwillige Hulpdienst Ulvenhout/Bavel dat fenomeen in ere. Het leverde hen een nominatie op voor de Chris van Faassen Vrijwilligerspenning.

In de jaren ´60 tot ´80 nam de bevolking van Ulvenhout en Bavel gestaag toe. Vooral met mensen die er niet geworteld waren. Met hun komst kwam de traditionele burenhulp onder druk te staan. Vooral bij de nieuwkomers. De toenmalige parochieraad maakte zich daarover zorgen en riep de vrijwilligersgroep ‘Vriendendienst’ in het leven.

Stichtingsvorm “Omdat deze activiteit voor iedereen open moest openstaan, dus onafhankelijk van welke geloofsovertuiging dan ook, namen Corrie Goosen, Mieke Hermus en Bep Haagh het initiatief om er een stichting van te maken onder de naam Vrijwillige Hulpdienst Ulvenhout/Bavel,” vertelt Corrie Jansen (77) die zich in 1997 erbij aansloot om het secretariaat op zich te nemen.

Overbruggen “Na negen jaar heb ik het secretariaat verzorgd. Daarna heb ik eveneens voor negen jaar het coördinatorschap op mij genomen. Vorig jaar april ben ik hiermee gestopt maar ben als vrijwilliger er nog steeds bij de hulpdienst betrokken. Toen ik hoorde dat onze vrijwilligersgroep genomineerd was voor de Vrijwilligerspenning, was ik trots en blij. Het is tenslotte een maatschappelijke erkenning dat je als groep een belangrijke functie in de gemeenschap hebt,” vertelt Corrie die alle lof doorschuift naar de vrijwilligers die dat iedere keer weer opnieuw waarmaken.

Klusjes “Als vrijwilligersgroep bieden wij kortstondige hulpverlening. Het gaat vooral om praktische en eenvoudige zaken, zoals vervoer naar het ziekenhuis, huisarts bezoeken, boodschappen doen, hulp bij technisch/administratieve zaken, de hond tijdelijk uitlaten en het verrichten van kleine klusjes in en rondom het huis en tuin. Denk bij dit laatste aan sloten smeren, stekker aanzetten, grasmaaien, de vuilniscontainer buiten zetten en dergelijke. En als familie of een verzorgingsinstelling daarom vraagt, leggen we ook bezoekjes af bij mensen die zich eenzaam voelen voor een praatje of wandeling,” legt ze uit om een beeld te scheppen van de hulp die zoal kan worden ingeroepen.

Vriendschappen Het gaat daarbij steevast om hulpvragen waarvoor men bij geen instantie terecht kan. En als dat wel zo is, zoals vervoer per deeltaxi, dan wijzen wij op die mogelijkheid. Verder kijken we bij elke hulpvraag welke vrijwilliger het beste bij de aanvrager aansluit. Er zijn zelfs vriendschappen uit voortgekomen,” vertelt Corrie als prettige bijkomstigheid. BIJDRAGE HENK KETELAAR

Hulpvragen Per jaar komen er zo’n 3.000 hulpvragen bij de stichting binnen. Ulvenhout heeft daarvoor ongeveer veertig vrijwilliger ter beschikking staan en Bavel vijftien. De hulp die wordt geboden is in principe kosteloos. Soms wordt een vergoeding gevraagd, bijvoorbeeld voor autovervoer. Aanvragen voor Ulvenhout telefonisch worden ingediend bij Ria Dekkers via (076) 5613937 en voor Bavel bij Toos Vermulst via 06-23093585.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief