Het hof heeft de uitzondering op het rookverbod voor rookruimtes in de horeca ongeldig verklaard.
Het hof heeft de uitzondering op het rookverbod voor rookruimtes in de horeca ongeldig verklaard. (Foto: Franklin Heijnen/Flickr.com)

Column Eugène de Kok: 'Rookruimteverbod'

  Column

Toen tien jaar geleden het rookverbod in de horeca werd ingevoerd kocht ik zelf nog regelmatig een pakje Marlboro, levend in de waan dat ik niet zonder zou kunnen.


Net als vrijwel al mijn mederokers vond ik het verbod onzin. Ik knikte dan ook instemmend als iemand een beladen term als 'discriminatie' in de mond nam, zei dat alle cafés naar de filistijnen zouden gaan zonder rokers of, terwijl hij zijn zoveelste slok Jupiler nam, zei dat alcohol net zo slecht was als roken. "Misschien nog slechter", voegde een ander daar dan altijd standaard aan toe.

Een paar jaar geleden ben ik zonder al te veel moeite gestopt, leuke (en nuttige) dingen gaan doen van de bakken met geld die overbleven en ik mis het allesbehalve dat mijn kleren 's ochtends ruiken naar een natte asbak als ik een avondje op stap ben geweest.

Er is de afgelopen jaren dus veel veranderd, maar wat nog steeds hetzelfde is, is de jeuk die ik krijg van de zeurende, zurige activistische niet-rokers.

Op verzoek van Clean Air Nederland (CAN) verbood de rechter vorige week rookruimten in de horeca. Onzin, vind ik. En lullig bovendien. Kroegbazen hebben na het verbod in 2008 tienduizenden euro's in zulke ruimten geïnvesteerd, in een tijd dat het toch al niet lekker ging met de horeca.

Ze vonden het echter de moeite waard, omdat het de enige oplossing is om een deel van hun klanten binnen te houden, zeker in cafés waar zij niet buiten mogen roken, omdat ze dan overlast veroorzaken voor de mensen die in de binnenstad zijn gaan wonen, omdat het daar zo gezellig is, maar het uitermate vervelend vinden als andere mensen het gezellig hebben.

De rechter was het eens met het argument van niet-rokers dat zij sociale druk voelen om zich bij de mensen in de rookruimten te voegen.

Huh? Ik loop nog liever op een drukke zaterdag in een Feyenoord-shirt, 'Hand in hand kameraden' te zingen in de Jordaan dan dat ik als niet-roker in zo'n rookruimte ga staan. Niets, maar dan ook niets is aantrekkelijk aan de benauwde, stomende aquaria, waar de nicotine van de glazen wanden afdruipt. Ze zijn het beste argument om nooit meer naar de sigaret te grijpen. Laat ze dus vooral in stand, in het belang van de gezondheid.

DOOR EUGÈNE DE KOK  
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714731254&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/breda&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief