Afbeelding
Foto: Shutterstock

Plastic afval voortaan zelf wegbrengen naar verzamelpunt

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - Bewoners van Etten-Leur moeten hun plastic afval binnenkort zelf weg gaan brengen. Dat gebeurt wanneer de gemeenteraad instemt met de begroting. Eén van de besparingsmaatregelen is dat het plastic vuilnis voortaan niet meer huis-aan-huis wordt opgehaald. 

“Het is een maatregel waardoor we de stijging van de afvalstoffenheffing kunnen beperken”, meldt wethouder Ger de Weert. Verder ergeren veel bewoners uit Etten-Leur zich al jaren groen en geel aan de inzameling van het plastic afval. Het kunststof, het blik en de kartonnen verpakkingen moeten in plastic zakken aan straat worden gezet. Bij slecht weer waaien de zakken makkelijk terug de tuin in of belanden bij iemand anders voor de deur. Ook hangen veel mensen het afval vroegtijdig aan ringen op straat. Dat zorgt voor verpaupering en stank. Het was een moeilijk oplosbaar probleem.

Oplossing

Nu meent het gemeentebestuur toch een oplossing te hebben gevonden. Het zelf wegbrengen van de zakken naar een inzamelpunt zorgt ervoor dat het afval niet meer dagenlang op straat staat. “In totaal komen er zeventien perscontainers. Daar kan het plastic afval dan in worden gestopt”, legt wethouder Kees van Aert uit. 

In het buitengebied komen geen aparte inzamelcontainers. Wie verder weg woont, zal zelf een manier moeten vinden om de zakken in de speciale bakken te deponeren. Volgens Van Aert reageerden bewoners positief op deze wijziging van plastic afval inzamelen. Het restafval wordt volgend jaar wel nog huis-aan-huis opgehaald. “Daar hebben we eerder een enquête naar gedaan. Daaruit bleek dat mensen hun container voor restafval liever houden”, besluit Van Aert.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief