Afbeelding
Foto: B. Anink, H. Mariaparochie

Etten-Leur viert Kerstmis samen

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Het pastoraal team van de H. Mariaparochie heeft enige tijd geleden het initiatief genomen om naast haar (vanwege Corona aangepaste) reguliere vieringen een bijzondere kerstviering op te nemen en op Kerstavond online uit te zenden die voor iedereen toegankelijk is.

Met deze viering richten zij zich niet alleen op parochianen, maar op ‘alle mensen van goede wil. kerkelijk, randkerkelijk, en al dan niet kerk-betrokkenen. Daarbij werd in brede kring samenwerking gezocht en gevonden. Op Kerstavond is deze bijzondere viering vanaf 18:00 uur voor iedereen beschikbaar via de website hmaria.nl. In deze breed opgezette viering is natuurlijk het Kerstverhaal te horen. Ook wordt toegelicht hoe dit eeuwenoude verhaal in deze tijd nog steeds actueel is. In de viering blikken mensen die op een of andere manier betrokken zijn bij de Etten-Leurse gemeenschap, terug op een jaar waarin iedereen wel werd geconfronteerd met corona. Het resultaat is een samenwerking vanuit heel Etten-Leur, die recht doet aan de titel van de viering: ‘Etten-Leur; Kerstmis vieren we samen’.

Coördinatie

De viering wordt geopend door pastoraal werker Mariella Bossers die, samen met een werkgroep, ook voor de coördinatie zorgde. Het verhaal over de geboorte van Jezus Christus, het evangelie, wordt voorgelezen door dominee Ellen van Sluijs, voorganger van de Protestantse gemeente, waarna er bijdragen volgen van Pastoor John van der Laer van de H. Mariaparochie, burgemeester Miranda de Vries van Etten-Leur, en Emile Boleij geestelijk verzorger van Avoord. Mirjam Bellemakers vertegenwoordigt het onderwijs, Stephan Lauwerijssen en Marco van Son het Cloveniersgilde en het St. Hubertusgilde, en de beide Prinsen Tom Hayes en Carlo Nooijens vertegenwoordigen de Carnavalsvereniging Stijloren. Jac van Dongen laat als representant van de horeca zijn betrokkenheid bij de lokale gemeenschap blijken. Ellen Schrauwen doet, als direct betrokken zorgmedewerker, de kijker met haar verhaal nog eens beseffen welke zware taak de zorg vervult in deze crisis. Ook de politie heeft in de persoon van twee wijkagenten een bijzondere bijdrage geleverd. Zo blikken representanten van uiteenlopende groepen terug op het afgelopen jaar. Ieder steekt een kaarsje aan om de goede wensen voor het nieuwe jaar kracht bij te zetten en even stil te staan bij wat we meemaakten.

Resultaat

Mariëlla Bossers, pastoraal werker van de Mariaparochie, vertelt over het resultaat: “Toen we enkele weken geleden dit idee begonnen uit te werken konden we niet hopen dat het zo mooi zou worden! Het is geweldig om te zien hoe betrokken al die mensen zijn bij de gemeenschap. De verhalen zijn indrukwekkend. Maar het is ook fijn om ook de woorden van hoop en de goede wensen te horen. Het is echt mooi geworden. We vieren zo echt als Etten-Leur Kerstmis samen!”

De onderdelen van de viering zijn op acht verschillende momenten opgenomen. Vier koren, elk met een minimale bezetting, zongen elk op een ander moment hun bijdrage in. Zo was de veiligheid voor iedereen verzekerd. Rian Lauwen verzorgde het camerawerk.

Overtuigende viering

Nu alle stukjes aan elkaar gemonteerd zijn, staat er een overtuigende viering. De parochie is trots op het eindresultaat. De enthousiaste medewerking en de mooie verhalen van zovele betrokkenen hebben diepe indruk gemaakt. De H. Mariaparochie hoopt dat velen deze viering kunnen volgen en wenst alle inwoners van Etten-Leur een gezegend Kerstfeest en het beste voor het nieuwe jaar.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief