Het vrouwelijke beeld staat momenteel in het Huysmuseum.
Het vrouwelijke beeld staat momenteel in het Huysmuseum. (Foto: Frank Hultermans)

Beelden St. Antonius worden herenigd

ETTEN-LEUR - De twee beelden die decennia lang op het terrein van voormalig zorgcentrum St. Antonius in Etten-Leur hebben gestaan, worden herenigd. Het gaat om de kunstwerken van een naakte man en een naakte vrouw op een sokkel.


De twee beelden krijgen in de herontwikkelplannen van het voormalig St. Antonius een nieuwe plek. "Dit kan in de openbare ruimte zijn, maar ook in het vernieuwde St. Antoniusgebouw", meldt het college van burgemeester en wethouders. GGz Breburg stoot namelijk een deel van het terrein af en gaat door in afgeslankte vorm. Dat komt onder meer, omdat cliënten steeds vaker thuis blijven wonen met begeleiding. In een deel van het gebied bouwt de NBU een aantal woningen.

Gescheiden

Op dit moment zijn de beelden van elkaar gescheiden. De vrouw bevindt zich in het Huysmuseum. Dit is een museum over de psychiatrie. Het mannelijke kunstwerk komt er een stuk bekaaider af. Hij bevindt nog wel op het terrein van het St. Antonius, maar is inmiddels overwoekerd door de struiken. Ook is hij beschadigd door de tand des tijds. Raadslid Kim van Drongelen van het APB trok zich het lot van de kunstwerken aan.

Na enig speurwerk kwam ze erachter wat er met hen was gebeurd. In een brief aan het college stelde ze voor om de twee beelden een nieuw plaatsje te geven. Decennia lang stonden ze immers op hun voetstuk bij de psychiatrische inrichting waar ze werden gepasseerd door honderden bewoners en bezoekers. De man en vrouw kenmerken zich doordat ze diep in gedachten zijn verzonken.

Gesprekken

Het gemeentebestuur is op verzoek van Kim van Drongelen in gesprek gegaan met de GGz als eigenaar van het voormalig St. Antonius en NBU als ontwikkelingspartij. Momenteel zijn de GGz en NBU druk bezig met de toekomstplannen van het terrein.

Daarbij gaat het om het woonrijp maken van het gebied. Wel hebben zij aangegeven de kunstwerken graag terug in de belangstelling te plaatsen. "Zij krijgen een waardige plek", benadrukt het college. Als de toekomstplannen worden gepresenteerd, volgt ook de bekendmaking van de nieuwe vestigingsplek van de beelden. 

St. Antonius
Het St. Antonius groeide begin twintigste eeuw uit tot een sanatorium voor mensen met een 'geestesziekte'. In de jaren vijftig ontwikkelde de instelling zich tot een psychiatrisch ziekenhuis. Stichting Het Hooghuys nam het St. Antonius in 1972 over. Vanaf '81 werden de kortlopende behandelingen gescheiden van de cliënten die langdurig verbleven. Nu valt de zorg onder GGz Breburg.


 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief