De gemeente wil af van ongeoorloofd gebruik van gemeentegrond aan de Attelakenseweg.
De gemeente wil af van ongeoorloofd gebruik van gemeentegrond aan de Attelakenseweg. Foto: Monique Jansen

Communicatie naar bewoners Attelakenseweg kon beter

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur had wellicht beter moeten communiceren naar de bewoners van de Attelakenseweg die illegaal gemeentegrond in gebruik hebben genomen. Dat erkent wethouder Kees van Aert na kritiek van het CDA, Leefbaar Etten-Leur, PvdA en Ons Etten-Leur.

Verschillende huishoudens van de Attelakenseweg hebben in het verleden gemeentegrond bij hun tuin betrokken. De gemeente wil deze grond nu terug hebben, omdat er op deze stukken een nieuw fietspad wordt gelegd.

Asfalt

Na de zomervakantie gaat de weg op de schop. De klinkers maken plaats voor asfalt, waardoor de weg een stuk minder lawaai krijgt te verwerken. Op de Attelakenseweg rijdt veel landbouwverkeer. Dat zorgt voor trillingen en geluidsoverlast. Ook neemt de gemeente snelheidsbeperkende maatregelen, waardoor het verkeer wordt aangemoedigd om niet harder te rijden dan zestig kilometer per uur.

Fietspad

Het fietspad wordt verplaatst om op deze manier een puinfundering aan te kunnen leggen. Op deze manier ontziet de gemeente de boomwortels. Verder zijn fietspaden met een puinfundering beter bestand tegen het gewicht van bijvoorbeeld strooiwagentjes. Het is daarom volgens wethouder Van Aert niet mogelijk om de fietsweg op dezelfde plek te houden.

Tussentijds bericht

Bewoners van de Attelakenseweg hadden kritiek, omdat de gemeente had toegezegd een tweede informatieavond te houden. De eerste bijeenkomst vond plaats in juni 2017. Daarna volgden persoonlijke gesprekken met mensen die gemeentegrond in gebruik hadden genomen. Voor de tweede informatiebijeenkomst is nu eindelijk een datum geprikt.

Op 28 februari zijn de bewoners vanaf 19.30 uur welkom in het Turfschip. Wethouder Van Aert erkent dat dit aan de late kant is: "We hebben hierover wel met mensen gecommuniceerd, maar het was achteraf beter geweest als we iedereen tussentijds bericht hadden gestuurd."

Geen verjaring

Ongeveer vijftien huishoudens hebben de opdracht van de gemeente gekregen om de illegaal in gebruik genomen gronden terug te geven. Volgens een aantal woningeigenaren is de grond inmiddels hun eigendom geworden, omdat er sprake zou zijn van verjaring. Dat is volgens de gemeente niet aan de orde.

Alle huishoudens dienen de gronden dan ook kaal op te leveren. Wie het er niet mee eens is, kan een procedure starten bij de burgerlijke rechter. Wanneer de gemeente de gronden niet had, was het voor de gebruikers mogelijk geweest om stukjes land te kopen. "Maar dat gaat in dit geval niet, omdat we hier het fietspad willen realiseren", besluit Van Aert.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief