Passende film op Hemelvaartsdag

algemeen

OUDENBOSCH - In de periode van het jaar dat we herdenken en vieren vertoont filmtheater Fanfare de passende film Lore.

De film van vorige week: No scoorde een 7,48. Na de film van deze week gaat de nieuwe folder in, die bij de Filmpashouders in de bus zal vallen. De Fanfarepoll op de site wordt nog steeds geleid door The broken circle breakdown met een 9,19.

Lore

donderdag 9 mei 20.15u

Lore past helemaal in de 4 en 5 mei-vieringen, al wordt hij net wat later vertoond; alle filmtheaters willen hem aan die herdenkingsperiode koppelen. Niet zo vaak wordt een andere kant van het oorlogsdrama behandeld in een film: Lore is de dochter van SS-ouders in het Duitsland van voorjaar 1945. Als haar ouders zijn opgepakt moet zij, samen met haar broertjes en zusje, te voet door het verwoeste naoorlogse Duitsland naar haar oma. Tijdens de barre tocht ontmoet zij de joodse vluchteling Thomas en die zal ze haar vertrouwen moeten geven, hoezeer ze ook heeft geleerd om Joden te wantrouwen. Lore werd gemaakt door de Australische(!) regisseur Cate Shortland en kon daardoor de Australische inzending voor een Oscar zijn.

Mooie kritieken

"In de emotionele waarachtigheid blijven verschillende scènes in herinnering, net als de langzame toenadering van de twee jonge hoofdpersonen. Maar ook in hun relatie onthoudt regisseur Shortland zich van bioscoopromantiek. Dat bestempelt het prachtig in beeld gebrachte Lore eens te meer tot een bijzondere film over volwassen worden in een turbulente tijd."

Duitsland 2012. Regie: Cate Shortland. Duur: 108’. Met: Saskia Rosendahl, Kai-Peter Malina, Nele Trebs, André Frid, Mika Seidel e.a. De film wordt zonder pauze vertoond.

Kon-Tiki

donderdag 16 mei 20.15u

Er mag over gediscussieerd worden of Kon-Tiki echt in de filmtheaters thuishoort. Maar een Noorse film met een Oscarnominatie voor beste buitenlandse film op zak, op feiten gebaseerde eerste(!) regie van 2 nieuwe makers, die verdient ook de aandacht van de echte filmliefhebber. Ongeveer 66 jaar geleden, op 28 april 1947, zet de Noor Thor Heyerdahl zijn huwelijk op het spel als hij met vijf bemanningsleden, waarvan sommigen eigenlijk van niets weten, op een vlot van balsahout de reis van Peru naar Polynesië onderneemt. Hij is er van overtuigd dat Polynesië niet werd ontdekt door Aziaten, maar door Zuid-Amerikanen en hij reist dus net als zij gedaan zouden kunnen hebben. Met 8000 kilometer voor de boeg gaat het span welgemoed van start, zich nauwelijks realiserend hoe de Stille Oceaan zonder technische hulpmiddelen maar met stormen en haaien, bereisd kan worden. Kon-Tiki is ook de naam van hun veredeld vlot.

Noorwegen 2012. Regie: Espen Sandberg en Joachim Rønning. Duur: 118. Met: Pål Sverre Valheim Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Gustaf Skarsgård e.a. De film wordt met pauze vertoond.

Verwacht

do 23 mei: A late quartet

do 30 mei: Broken

do 6 juni: Call Girl.

Vertoningsadres: De Vossenberg, Pagnevaartweg 109, Oudenbosch. www.filmtheaterfanfare.nl. Tel. 0165-314503.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief