No en Lore

algemeen

OUDENBOSCH - De bepaald niet voor de hand liggende Chileense(!) film No kwam zowaar in de top 10 van het IFFR (Rotterdam) terecht: een 9e plaats in de publiekspoll met 4,48 uit 5. Mede door onze 5 natuurlijk.

NO: Donderdag 2 mei 20.15 uur. In 1988 moet de Chileense dictator Pinochet van de Verenigde Naties een landelijk referendum organiseren. Met een ‘si’ of een ‘no’ zal de bevolking beslissen over het voortbestaan van het regime. De oppositie krijgt van de militaire junta dagelijks zegge en schrijve 15 minuten zendtijd op de nationale televisie. De jonge reclameman René Saavedra wordt gevraagd om de no-campagne te leiden en pakt de zaken resoluut, origineel en vastberaden aan. Als we de geschiedenis kennen weten we de afloop, maar laten we ons hier maar afvragen of hij in staat is om de murw geslagen bevolking te mobiliseren. Winnaar Art Cinema Award in Cannes 2012, Chileense Oscarinzending voor beste buitenlandse film en daarvoor ook genomineerd. Opgenomen op een U-Matic videoband, hét systeem van de jaren tachtig, waardoor originele beelden versmelten met de opgenomen delen en de film een authentieke jaren ’80-sfeer kreeg. Chili 2012. Regie: Pablo Larraín. Duur: 118’. Met: Gael García Bernal, Néstor Cantillana, Alfredo Castro, Antonia Zegers, Luis Gnecco e.v.a. De film wordt zonder pauze vertoond.

Lore: Donderdag 9 mei 20.15 uur. Lore past helemaal in de 4 en 5 mei-vieringen, al vertonen we hem net wat later; meer filmtheaters willen hem aan die herdenkingsperiode koppelen. Niet zo vaak wordt een andere kant van het oorlogsdrama behandeld in een film: Lore is de dochter van SS-ouders in het Duitsland van voorjaar 1945. Als haar ouders zijn opgepakt moet zij, samen met haar broertjes en zusje, te voet door het verwoeste naoorlogse Duitsland naar haar oma. Tijdens de barre tocht ontmoet zij de joodse vluchteling Thomas en die zal ze haar vertrouwen moeten geven, hoezeer ze ook heeft geleerd om Joden te wantrouwen. Lore werd gemaakt door de Australische(!) regisseur Cate Shortland en kon daardoor de Australische inzending voor een Oscar zijn. Duitsland 2012. Regie: Cate Shortland. Duur: 108’. Met: Saskia Rosendahl, Kai-Peter Malina, Nele Trebs, André Frid, Mika Seidel e.a. De film wordt zonder pauze vertoond.

Verwacht: 16 mei: Kon-Tiki (Sandberg en Rønning) 20.15u; 23 mei: A late quartet (Zilberman) 20.15u.

Vertoningsadres: De Vossenberg, Pagnevaartweg 109, 4731 AC Oudenbosch; www.filmtheaterfanfare.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief