KBO Oudenbosch heeft sinds enige jaren haar thuishonk in De Vossenberg.
KBO Oudenbosch heeft sinds enige jaren haar thuishonk in De Vossenberg. (Foto: Peter Braakmann)

'Vossenberg niet op te brengen door KBO'

  112 Meldingen

OUDENBOSCH - Het is voor KBO Oudenbosch onmogelijk om de exploitatiekosten van de Vossenberg op te brengen. Dat zegt wethouder Jan Paantjens op vragen van die opperde dat de KBO er wellicht kan blijven.


De Vossenberg is sinds een paar jaar de thuishaven van verenigingen en clubs die eerst nog verspreid door Oudenbosch in verschillende gemeentelijke panden zitten. Onder andere de Katholieke Bond van Ouderen (KBO), antikrakers, stichting Vrijwilligerswerk en Niet Oud hebben er nu hun onderkomen. Het college wil kijken of onder andere de KBO straks kan verhuizen naar het cultuur historisch centrum in de aula van de kapel van Saint Louis.

Eigen honk

De VVD zet naar eigen zeggen echter vraagtekens bij het nut en de noodzaak van deze verhuizing en pleit voor een heroverweging. "De Vossenberg beschikt op dit moment over de ruimte die KBO Oudenbosch nodig heeft voor al hun type activiteiten. De vrijwilligers, de leden en het KBO bestuur voelen zich er thuis. De exploitatie van het pand is goed op te brengen voor de KBO, waardoor er bijvoorbeeld voor het gebruik van koffie en deelname aan activiteiten slechts een beperkte eigen bijdrage gevraagd wordt", aldus Thomas Melisse. "Locatie De Vossenberg voldoet aan alle verwachtingen!"

Vergrijzing

Volgens Melisse is er nu onvoldoende duidelijkheid over de toekomst van de huisvsting van de KBO. "De centrale vraag is niet hoe we met behulp van de KBO de collegeplannen voor het cultuurhistorisch centrum gerealiseerd krijgen, maar wat we over hebben voor het goed en toekomstbestendig huisvesten van onze senioren in een alsmaar grijzer wordende samenleving. Wij pleiten dan ook voor het permanent huisvesten van KBO Oudenbosch in de Vossenberg", aldus Melisse.

Seniorenappartement

"We behouden hierdoor een eigen plek voor onze senioren en garanderen de laagdrempeligheid en toegankelijkheid. Wij zien genoeg kansen om met behoud van het karakteristieke pand te zorgen voor een goed toegerust ouderencentrum, met de KBO Oudenbosch als belangrijkste bewoner. Mogelijk zijn er in de rest van het gebouw ook enkele seniorenappartementen te realiseren. Hiermee slaan we meerdere vliegen in één klap: de opbrengsten hiervan kunnen gebruikt worden voor een gunstigere exploitatie van de Vossenberg wat uiteindelijk weer de activiteiten van de gebruikers ten goede kan komen!"

Wensen

Wethouder Jan Paantjens geeft aan dat de plannen van het college wat betreft het nieuwe centrum in Saint Louis 'absoluut niet in beton is gegoten. Toch benadrukt hij dat de KBO niet, zoals de VVD suggereert, in staat is om de kosten van de Vossenberg te dragen. "Zoals altijd kijken we naar wat de beste bestemming is voor onze gebouwen in combinatie met de wensen van onze verenigingen. We gaan geen enkele partij in het cluster wringen, het moet allemaal wel kloppen. Dat is wat voor ons voorop staat."

Verpauperen

Volgens Paantjens is de aanname van de VVD dat de KBO zelf de kosten kan dragen niet juist. "We gaan alle ideeën, ook wat betreft de woningen, nog eens bekijken. Het is echter niet zo dat de huidige huurprijs die de KBO betaalt, kostendekkend is. Absoluut niet zelfs. Het leeg laten staan van het pand, dat genomineerd is voor de Monumentenlijst, is slecht voor het gebouw. Daarom betalen we liever meer stookkosten, verlichting en verzekering, maar dat kan niet nog járenlang aanhouden." Paantjens benadrukt dat ook bij de beantwoording van de VVD-vragen instensief contact is geweest met het bestuur van de KBO en dat alles in goed overleg gaat. "De KBO moet een goed onderkomen hebben, daarvoor is de vereniging, zeker in tijden waarin mensen langer thuis blijven wonen, te waardevol. Daar gaan we dan ook samen aan werken."

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief