Afbeelding

Halderberge kan niets met kritiek op OZB-tarieven voor clubs

Door: Vera de Geus algemeen

HALDERBERGE - De gemeente Halderberge kan naar eigen zeggen niets met de kritiek vanuit raadslid Ad van Tetering van het CDA. Hij vroeg zich in een kritische brief af of het wel terecht is dat sportclubs en andere verenigingen in Halderberge een hoger OZB-tarief betalen dan reguliere huishoudens. Wethouder Jan Mollen geeft aan dat de Eerste Kamer zich gaat beraden over deze kwestie. "Tot die tijd kunnen wij niets anders dan de ontwikkelingen afwachten. Het gaat immers om landelijke regelgeving", zegt hij.

Ad van Tetering is van mening dat het onrechtvaardig is, dat een vrijwilligersorganisatie zoals een sportvereniging of scoutingclub een hoger OZB-tarief betaalt dan een regulier huishouden. Volgens wethouder Jan Mollen is het niet aan het college om hier een mening over te geven. "Het opleggen van aanslagen voor de onroerendezaakbelasting moeten wij gewoon de wet volgen en die wordt landelijk gemaakt. Wij hebben niet de vrijheid hier vanaf te wijken", vertelt hij.

Sociale functie

Volgens Mollen is er wellicht een mogelijkheid dat de regels worden aangepast, omdat in de Tweede Kamer een amendement is aangenomen om differentiatie in de OZB mogelijk te maken voor sportclubs en andere organisaties en verenigingen met een maatschappelijke of sociale functie. Deze moet echter nog door de Eerste Kamer behandeld worden en pas dan zou het mogelijk worden om er als gemeente voor te kiezen om deze clubs een lagere OZB te laten betalen. Mollen benadrukt dat als het voorstel erdoor komt, het in Halderberge pas op zijn vroegst opgenomen kan worden in de OZB verordening voor het jaar 2020.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief