Eerst een ijsje eten en daarna het Gastels Speelbos verkennen.
Eerst een ijsje eten en daarna het Gastels Speelbos verkennen. (Foto: Johan Wagenmakers)

't Gastels Speelbos officieel in gebruik genomen

  algemeen

OUD GASTEL - Wethouder Jan Mollen heeft afgelopen woensdag samen met Annette Akkermans van het Kreatief Centrum, 't Gastels Speelbos officieel geopend. Een strookje bos langs de Rolleweg is de afgelopen tijd, met behulp van de gemeente en vrijwilligers, getransformeerd tot een educatieve en avontuurlijke speelplek voor kinderen. Zij kunnen hier naar hartelust spelen en tegelijkertijd leren omgaan met de natuur.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Voorafgaand aan de opening was er in Scoutinggebouw Andriessen een feestelijke bijeenkomst waarbij alle betrokkenen nog eens in het zonnetje werden gezet. Jeanita Embregts, gemeentelijk medewerker Groen en Spelen, kreeg de opdracht om het aanleggen van een speelbos in Oud Gastel, na groen licht van de gemeenteraad, op te starten. "Daarop zocht ik contact met Sandra Koeken van Stichting Groen Ontmoet, die ik kende van een soortgelijk project, een natuurlijke speeltuin, aan de Kerkstraat. Er is een werkgroep opgericht en het uiteindelijke resultaat wordt vandaag dus geopend," vertelt ze.

Werkgroep

Vanaf februari 2018 is die werkgroep, met daarin onder meer vertegenwoordigers van Stichting Groen Ontmoet, Scouting Andriessen, Stichting Kinderopvang en het Kreatief Centrum regelmatig bij elkaar gekomen om 'plan de campagne' te maken. Met hun achterban, behulpzame buurtbewoners, gemeentelijke medewerkers en vele vrijwilligers is het project, naar een ontwerp van Harrie Koopman die de ideeën van de kinderen erin verwerkt heeft, verder tot stand gekomen. Hoewel er de laatste maanden, zeker nadat de crossbaan was aangelegd, er al volop gespeeld werd, moest er de afgelopen weken nog hard gewerkt worden om alle voorzieningen op tijd voor de opening gereed te hebben. 

Ijscokar

"Veel mensen, verenigingen en instellingen zijn actief betrokken geweest. Kinderen hebben meegedacht en zelfs de naam bedacht. Met de inzet van heel veel vrijwilligers is een prachtig resultaat geleverd," sprak wethouder Jan Mollen in zijn openingswoordje. Samen met Annette Akkermans van het Kreatief Centrum, die een donatie van maar liefst € 10.000 van de Rabobank West-Brabant Noord voor dit project hebben gekregen, werd een houten sponsorbord onthuld en konden de ruim 50 kinderen 'los' gaan. Om het een extra feestelijk tintje te geven was er een ijscokar geregeld en was het voor veel kinderen een moeilijke keuze geworden: eerst spelen of toch maar eerst een ijsje halen? De werkgroep had bij de opening ook gezorgd voor enkele creatieve activiteiten zoals kleimaskers maken.

Crossbaan

De jeugd kan hier niet alleen naar hartelust rennen, crossen, klimmen en hutten bouwen, maar ook de natuur zien, voelen en ruiken. Zo is er een blotevoetenpad, een wilgentenentunnel, een insectenhotel, zijn er stap- en zitpalen, evenwichtsbalken en hangen er in en rondom het speelbos maar liefst twintig zelfgeschilderde vogelhuisjes. Ook een reusachtige picknicktafel en zitbank ontbreken niet. Daarbij is zoveel als mogelijk met natuurlijke materialen gewerkt zoals boomstammen, takken, schelpen, zand en stenen. Leuke kabouterpaaltjes wijzen de kinderen van verschillende kanten de weg naar het speelbos toe. "Ik kom al wel vaker hier en het leukste vind ik de crossbaan," roept Arno tijdens het spelen. 

Speelbos Hoeven

Nu het speelbos in Oud Gastel geopend is richt de gemeente haar pijlen op Hoeven om daar in het Pagnevaartbos een soortgelijk project te verwezenlijken. "Het realiseren van een speelbos in Hoeven wordt nu ook opgestart. Sandra gaat daar ook aan mee doen. Wat we hier geleerd hebben, komt daarbij goed van pas. De locatie wordt nog nader bepaald," meldt Jeanita tenslotte. 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief