'Burgemeester zou ik later ook best willen worden, maar geen minister president', zegt Minke stellig.
'Burgemeester zou ik later ook best willen worden, maar geen minister president', zegt Minke stellig. (Foto: Els Rommers )

Kinderburgemeester Minke zit boordevol plannen

  algemeen

OUD GASTEL – Op 15 mei won Minke Laros de verkiezing voor de nieuwe kinderburgemeester. Deze bijna 11 jaar oude leerling van OBS De Linde wist uitstekend haar belangrijkste speerpunt te verwoorden. "Meer aandacht voor de taken van de burgemeester én de kinderburgemeester", aldus de mondige en ontwapenende spring-in-het-veld. "En of de Bode daar ook aan wil meewerken." Natuurlijk doen we dat, Minke!


DOOR ELS ROMMERS

Nog maar amper heeft Minke Laros haar ambtsketting in ontvangst genomen of ze trekt de stoute schoenen aan en vraagt de Halderbergse Bode of ze daarin mag vertellen over haar avonturen als kinderburgemeester. Een kinderburgemeester met pit dus. Zo'n initiatief belonen we graag, dus gedurende Minkes ambtstermijn is regelmatig in de Bode te lezen wat zij allemaal meemaakt.

Uit het hart
Waarom vindt Minke dat eigenlijk zo belangrijk? "Onze burgemeester doet hartstikke belangrijk werk, zit soms tot middernacht te vergaderen. Haar werk is leuk, maar zeker niet altijd. En dat alles doet ze zodat de inwoners prettig in Halderberge kunnen wonen", legt Minke zonder haperen uit. Het is geen ingestudeerd, diplomatiek antwoord, maar het komt recht uit haar hart. "Ik heb me niet voorbereid op het interview", geeft ze met een gulle lach toe. Maar dat gaat ze wel doen als ze in haar nieuwe functie moet optreden, belooft ze. "Want ik moet dan ook spreken en ik wil wel weten waarover ik praat."

Gekozen!
Haar taak neemt ze dus serieus. Dat ze gekozen werd, vervulde haar met enorme blijdschap. "Ik kon het bijna niet geloven", zegt ze. "Het liefst was ik gaan springen, maar ik kon me inhouden. Toen ik niet gekozen werd tot Prinses Carnaval was ik erg verdrietig. Meneer Jan, mijn leraar, kwam toen met het voorstel om mee te doen aan de kinderburgemeesterverkiezing. Dat leek me wel wat. Dus ging ik op zoek naar informatie hierover. Die vond ik haast niet. Zo weet ik nu nog steeds niet of iedere gemeente een kinderburgemeester heeft. Meer aandacht voor dit onderwerp werd meteen één van de doelen die ik in mijn presentatie heb genoemd."

Pesten aanpakken
Getuige de meerderheid van stemmen die Minke kreeg, viel dat in goede aarde. "Anderen kandidaten hadden het vooral over de natuur. Niet dat die niet belangrijk is", haast ze zich te zeggen. "Want ook ik heb voorgesteld om veldjes nabij scholen te vullen met planten die vlinders en bijen aantrekken." Minke had nog een nobel doel dat ze vanwege de moeilijke haalbaarheid tijdens haar presentatie toch maar heeft geschrapt. "Ik wil graag het pesten aanpakken", zegt Minke ernstig. "Door met pesters in gesprek te gaan, meer aandacht voor de slachtoffers te vragen en leerkrachten beter op de hoogte te stellen." Een belangrijke
boodschap die Minke wilde uitdragen, dus bij deze alsnog vermeld!

Tournee
Niet alleen de stukjes die Minke in de Bode zal publiceren, moeten meer ruchtbaarheid geven aan haar werk en dat van haar grote voorbeeld, Jobke Vonk-Vedder, maar er moet ook een knop op de gemeentesite komen die alle essentiële informatie onthult. "En ik wil de burgemeester vragen om langs alle basisscholen in Halderberge te gaan om over haar werk te praten. Zo leren de kinderen meer over hun gemeente." Minke zal zelf ook veel nieuwe dingen leren, want ze loopt een dag mee met de politie, zal openingen verrichten, bij de Sinterklaasintocht zijn, enzovoorts. "Ik vind het spannend, maar heb er heel veel zin in", zegt Minke stralend. Voetbal zal moeten wijken als er een wedstrijd valt op een dag dat ze een activiteit als kinderburgemeester heeft. "En school ook, maar een toets moet ik inhalen", giechelt ze. Wordt vervolgd... 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Vacatures

Bezorgers

Omgeving Roosendaal en Bergen op Zoom

Hulpmonteur

Gilze

administratief medewerker

Raamsdonksveer

Medewerker inpakafdeling

Berkel - Enschot

Senior Medewerker Kwaliteitsdienst

Oss

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief