Dajak-voorwerpen uit Kalimantan in het NVMO.
Dajak-voorwerpen uit Kalimantan in het NVMO. Foto: Marcel Deelen

Sjaministische objecten centraal in NHVM

Sport en vereniging

OUDENBOSCH - Elke maand stelt het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum te Oudenbosch een bijzonder object in de schijnwerpers. Deze maand: vijf magische voorwerpen uit de Dajak-cultuur.

Een set van vijf sjamanistische voorwerpen uit Kalimantan. De stukken vertegenwoordigen een boeiend aspect van de Dajak-cultuur: ze hebben een duidelijke magische functie door de bijzondere behandeling. Vijf voorwerpen: een noot, een vrucht en twee stenen gevat in een weefsel van twijgen en twee op elkaar gebonden kommetjes met daarin een Nederlands Indische munt (1 cent, 1945) en een kleine houten cilinder met gezicht.

De set lijkt een samenhangende betekenis te hebben: alle vijf objecten zijn ingevlochten en ze zijn van een toenemend formaat. De diversiteit aan materialen, vruchten, stenen, aardewerk, metaal, hout, zal bewust gekozen zijn. Ze zijn te beschrijven als vijf ‘containers’, een universeel concept binnen het sjamanisme.

De stukken zijn ooit afgestaan door een Dajak-sjamaan aan een missionaris die hem tot het Christendom bekeerde.

Kalimantan is het Indonesische deel van het eiland Borneo. Kalimantan beslaat het centrale en zuidelijke deel van het eiland. In Indonesië wordt met de naam Kalimantan ook het gehele eiland aangeduid.

Dit object staat de hele maand oktober centraal in het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum. Kom kijken en ontdek nog véél meer.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief