Het echtpaar van Meer-Suijkerbuijk kijkt terug op een mooi diamanten huwelijksfeest.Foto: Johan Wagenmakers
Het echtpaar van Meer-Suijkerbuijk kijkt terug op een mooi diamanten huwelijksfeest.Foto: Johan Wagenmakers (Foto: Johan Wagenmakers)

Rinus en To van Meer al 60 jaar een paar

  algemeen

OUD GASTEL - Dinsdag 15 oktober was het exact 60 jaar geleden dat To Suijkerbuijk (88) en Rinus van Meer (88) elkaar het ja-woord gaven. Ze hebben elkaar destijds leren kennen in café Oranjeboom (nu Moeder Overste) in Roosendaal. Het diamanten huwelijksfeest werd in het bijzijn van familie, vrienden en bekenden uitgebreid gevierd.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS

"We hebben een mooi feest gehad hoor. Het was een dag om nooit meer te vergeten, we zijn nog steeds aan het bekomen," zegt het feestpaar de andere dag tegen loco-burgemeester Jan Mollen die namens de gemeente een prachtig boeket en een uniek presentje aan komt bieden. Sinds twee jaar verblijven ze in Wozoco Blankershof. "De mede-bewoners hebben we voor de middag getrakteerd op koffie met gebak en na de middag hebben we ze nog een rondje gegeven. Zelf zijn we met familie, vrienden en bekenden naar 't Veerhuis geweest voor een hapje en een drankje met daarbij gezellige accordeonmuziek van Peter Aarts," vertelt Rinus.

Vorstverlet

Rinus is geboren en getogen in Roosendaal en To komt oorspronkelijk uit Rucphen. Ze hebben elkaar 63 jaar geleden in café Oranjeboom in Roosendaal leren kennen. "Zij werkte in het café van haar zus. Wij zaten in de vorstverlet en samen met een maat ging ik daar niets vermoedend een 'glaske bier' drinken. Daarvoor had ik nog nooit een 'meske' gehad, maar het was wat ze noemen liefde op het eerste gezicht," lacht Rinus. "Hoewel ik graag in het café werkte, moest ik dat zeker ook van ons moeder," vult To aan. Getrouwd en gefeest werd er in haar ouderlijk huis aan de Kade in Rucphen. "Het was zulk mooi weer dat mijn broers in hun 'zondagse' pak met de fiets uit Roosendaal kwamen."

Leermeester

Na het trouwen ging het stel in een eigen huis in de Westrand wonen om in 1970 te verhuizen naar het ouderlijk huis van Rinus aan de Vijfhuizenberg. "Nadat mijn ouders zijn overleden heb ik het huis afgebroken en er een nieuw voor teruggezet." Rinus heeft meer dan 41 jaar in de bouw gewerkt en daarbij wel meer dan 17 verschillende bazen gehad. "Hoewel mijn vader er op stond wilde ik niet naar de mulo om daarna opgesloten te zitten op kantoor. Ik wilde naar de ambachtsschool en dan met de 'stootkar' rijden en op dak zitten." Eerst was hij timmerman om later uitvoerder te worden. Uiteindelijk eindigde hij als leermeester, waarbij bleek dat zijn hart lag bij het vak doorgeven aan de jongeren. Veel leerlingen die ooit les van hem kregen groeten hem nu nog steeds. To is na het huwelijk, zoals gebruikelijk in die tijd, gestopt met werken om zich te wijden aan het huishouden.

Rouwrandje

Uit het huwelijk zijn drie dochters geboren: José, Francien en Petra. Ze hebben 7 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen. Hun oudste dochter José is echter op 52-jarige leeftijd in 2013 overleden. "Een eigen kind afgeven is het ergste wat er is. Er blijft toch zeker ook om ons diamanten huwelijksfeest een rouwrandje zitten." Op 57-jarige leeftijd kon Rinus al gebruik maken van de vut-regeling. "Ik heb mij geen moment verveeld. In de zomer had ik de moestuin en in de wintermaanden maakte ik op de machines van mijn schoonzoon in Rucphen voor mijn dochters allerlei meubelen."

Mensenleven

Vijftien jaar geleden zijn Rinus en To, hoewel ze niet graag uit Roosendaal weggingen, naast hun dochter Francien in Oud Gastel gaan wonen. "Hoewel ik van Rucphen kom heb ik Roosendaal wel altijd gemist. Dát is voor mij echt de plaats hoor," zegt To. Het echtpaar is nog steeds in redelijk goede gezondheid. Ze gaan met de auto nog regelmatig op stap naar familie, om boodschappen te doen of naar de kerk. Binnen Blankershof doen ze zo'n beetje overal aan mee zoals gymmen en koersballen en slaan geen enkel uitje over. "Zestig jaar is bijna een mensenleven. Terugdenkend is het gauw gegaan."

l

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief